TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak w curry z bakłażanem i żurawiną

 Ale ostatnio nie mam czasu. Nic a nic..a zobowiązania piętrzą się jak szalone. Żeby jakkolwiek poradzić sobie w tej szaleńczej sytuacji, muszę działać treściwie. Szybko, smacznie, zdrowo..ach..zapomniałam, oczywiście mówię o jedzeniu!
No nie da się ukryć. Bez jedzenia, nikt z nas zbyt długo nie pociągnie. Także jedzmy, nawet jak całkowicie nie mamy czasu. I jedzmy z głową. Czasem warto poświęcić 15 cennych minut i zrobić sobie paczuszkę do pracy, niż opychać się śmieciowym, paskudnym jedzeniem. Wbrew pozorom, nasze ciało wcale go nie lubi. Mózg pracuje jakoś inaczej. Jest spięty.. I nie spięty w dobrym tego słowa znaczeniu. Nie, jego funkcje się ograniczają. Co innego jak jemy zdrowo. Wtedy zawsze damy radę działać na sto procent.
Dziś mam dla Was ekspresowy pomysł na kurczaka. Z curry, żurawiną i bakłażanem. Trochę egzotycznych smaków w polskim domu. Pyszny, szybki, lekki, aromatyczny. Idealny na ciepło i na zimno. Możecie go wpakować do pojemniczka i wziąć to pracy albo na weekendowy piknik.
Serdecznie polecam!




Kurczak w curry z bakłażanem i żurawiną:

- 1 pierś z kurczaka
- 3 łyżeczki curry
- 3 garści suszonej żurawiny
- połowa bakłażana
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka bezglutenowego sosu ostrygowego
- sól
- pieprz


Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z cebulą. Wrzucamy mięso na gorącą patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy na złoto. Pod koniec smażenia dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, pokrojonego w kostkę bakłażana ( ze skórką) i żurawinę. Zmniejszamy ogień i smażymy tak długo, aż bakłażan zmięknie i również się lekko zarumieni. Następnie dodajemy curry, sos ostrygowy i pokrojone w ultra cienkie plasterki ząbki czosnku. Smażymy chwilę, przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki