TRYB JASNY/CIEMNY

Stek z kalafiora z pieczonymi ziemniaczkami

 Piątek więc ryba. A ryby brak. To może ziemniaczki? - Same?  Nie! z kalafiorkiem. Z kalafiorkiem? Chyba powinno być na odwrót? - Jak na odwrót? No, że kalafior z ziemniaczkami, a nie ziemniaczki z kalafiorkiem. Przecież kalafior to nie byle kto..
I tym oto dziwnym sposobem, na moim piątkowym stole wylądował stek z kalafiora z ziemniaczkami. Sos w opisie pominęłam, choć był pyszny. Ale kalafior go zdecydowanie przebił. Mistrz! Mistrzostwo! Pycha!
Polecam każdemu mięsożercy, bądź rybożercy.  Na piątek i nie tylko.  Stek z kalafiora jest boski. Przypieczony, o głębokim smaku, dumny, piękny.
Takie rozpoczęcie weekendu to ja rozumiem. Zdrowo i smacznie. 
Kalafior z ziemniaczkami.. A co!





Stek z kalafiora z pieczonymi ziemniaczkami:

- 1 duży kalafior
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego wina
- 6 ziemniaków
- pęczek rzodkiewek
- 1 łyżeczka świeżego tymianku, mięty, majeranku 
- 1 łyżeczka bezglutenowego sosu sojowego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz


Kalafior umyć, obrać z liści, jednak trzon zostawić nieruszony. Postawić go w pionie i ostrym nożem podzielić na trzy-centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i układać plastry kalafiora. Smażyć kilka minut na dużym ogniu, aż mocno się zezłocą. W między czasie posolić ich wierzch. Przewrócić i także posolić. Przysmażone plastry przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C przez około 15 minut. 
W między czasie obrać i w osolonej wodzie zagotować ziemniaki. Kiedy będą al dente, odcedzić, wymieszać z rzodkiewkami, łyżką oliwy z oliwek i posiekanymi ziołami. Również przełożyć na blachę i wsadzić do piekarnika, w którym piecze się kalafior. 
Cebulę i czosnek posiekać i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Można także dodać pozostałe po krojeniu plastrów kalafiora kawałki. Smażyć do miękkości, następnie dodać pomidory, wino, sos sojowy i pół łyżeczki soli. Dusić, aż płyn się zredukuje i sos zgęstnieje. Zblendować. 
Steki z kalafiora układać na gorącym sosie i podawać z przypieczonymi ziemniakami z rzodkiewką.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki