TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczone szparagi z czosnkiem

 Wiosna to sezon na szparagi. Cudowne, jędrne, aromatyczne szparagi. Gotowane, pieczone, duszone czy w formie zupy krem..w każdej postaci są wyjątkowe i niezwykłe.
Jednak warto zwrócić uwagę nie tylko na ich walory smakowe ale także na właściwości zdrowotne i odżywcze. Okazuje się bowiem, że szparagi to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawierają bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Między innymi kwas foliowy, który jak wiadomo jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Poza tym  doskonale wpływa także na pracę układu krążenia, spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji komórek.
Szparagi zawierają także beta karoten, witaminę C i E, wapń, fosfor, potas, błonnik i inulinę. Zdecydowanie warto je jeść!
Aaaa.. I najważniejsze! Szparagi są idealne przy odchudzaniu. Sto gramów szparagów zawiera jedynie 18 kalorii. Nic tylko jeść!

Dziś mam dla Was szparagi pieczone z czosnkiem i oliwą z oliwek. Przepyszne. Szybkie. Wspaniałe.


Zróbcie koniecznie!







Pieczone szparagi z czosnkiem:

- 1 pęczek zielonych szparagów
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli

Szparagi umyć i poodcinać im końcówki. Piekarnik włączyć na 180 stopni C. Szparagi rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Następnie polać czosnkową oliwą szparagi. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Podawać same lub jako przystawkę.

Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki