TRYB JASNY/CIEMNY

Hummus buraczany


 Jestem wielką fanką hummusa. W oryginalnej wersji pożeram go łyżkami lub maczam w nim surowe warzywa. Uwielbiam. Dodatkowo kiedy pomyślę sobie jak bardzo jest zdrowy, czuję się z mojego obżarstwa usprawiedliwiona.

Dziś jednak postanowiłam połączyć dwa smaki doskonałe. Hummus i buraki. Wyszło cudo! Czyż nie jest przepiękny? Ma wspaniały wyrazisty kolor i równie intensywny smak. Na stole wygląda niczym kulinarna biżuteria. Ekskluzywny w swej prostocie, boski!
Jestem pewna, że ta hummusowa wersja będzie na moim stole gościć bardzo często, bo jest po prostu przepyszna. 
Jeśli lubicie takie smaki, lub jeśli chcecie zachwycić swoich gości czymś niezwykłym serdecznie polecam!

A dla tych, którzy dopiero poznają się z hummusem, podaję przepis na hummus podstawowy:

- Hummus podstawowy





Hummus buraczany:

- 1 szklanka suszonej cieciorki
- 270 gramów jasnej pasty tahini
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 ml lodowatej wody
- 3 małe gotowane/pieczone buraczki
- granat do dekoracji
Cieciorkę namoczyć na noc, następie odcedzić, zalać nową wodą i gotować do miękkości. Po ugotowaniu zmiksować w blenderze na gładko. Dodać tahini, czosnek, sok z cytryny i sól. Ponownie zmiksować. Następnie dodawać stopniowo lodowatej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Buraki pokroić w kostkę i dodać do blendera. Miksować tak długo aż buraki się odpowiednio rozdrobnią a hummus będzie gładki. W razie potrzeby zwiększyć ilość wody, soli lub soku z cytryny. Podawać z ziarnami granatu.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki