TRYB JASNY/CIEMNY

Potrawka z ciecierzycy z grzybami i indykiem

  Ci z Was, którzy czytają mnie regularnie wiedzą, że jestem wielką fanką dań jednogarnkowych. Myślę, że jest to spowodowane głównie wiecznym brakiem czasu, ale i nieskończonymi możliwościami takich połączeń. Dziś na tapecie potrawka z cieciorki z grzybami i indykiem.
Jeśli już gotuję obiad jednogarnkowy, musi on spełniać wszystkie moje wymagania. Przede wszystkim musi być zróżnicowany i sycący. Lubię, kiedy po zjedzeniu takiego obiadu, czuję przyjemne uczucie szczęścia i nie mam ochoty na nic więcej. Wiem, wiem.. wychodzę na łasucha i łakomczucha, ale z naturą nie wygrasz! Wracając do cieciorki, ma ona bardzo wiele zalet. przed wszystkim zawiera dużą ilość białka i małą kalorii, także jest doskonała dla wszystkich dbających o linię. Sprawdzi się także świetnie w menu sportowców i ludzi wiecznie zabieganych. Po jej zjedzeniu długo nie odczujecie głodu, zaś zastrzyk energii pozostanie wyczuwalny na długo. 
Jak zauważyliście, mój dzisiejszy obiad stworzony jest z półproduktów: upieczone mięso, ugotowana cieciorka, mrożone, gotowane grzyby. Tak. Jednak zachęcam Was serdecznie do robienia tego samego. Aby przygotować pyszny obiad nie musicie robić wszystkiego od podstaw. Zajrzycie do swoich lodówek a jestem pewna, że zawsze znajdzie się coś co możecie wykorzystać. Nie wyrzucajmy jedzenia! Póki jest smaczne i świeże możecie je przekształcić w coś zupełnie wyjątkowego, do tego stopnia, że nikt nie uwierzy, że dzień wcześniej podawaliście to na obiad.
Miłego dnia kochani!





Potrawka z ciecierzycy z grzybami i indykiem:

- 200 gramów ugotowanej ciecierzycy/ lub 1 puszka
- 200 gramów pieczonego indyka lub innego mięsa
- 250 gramów mrożonych ugotowanych grzybów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki świeżego kopru
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie. Mięso pokroić w kostki średniej wielkości, dodać na patelnię. Chwilę podsmażyć po czym dodać odmrożone grzyby. Przyprawić pieprzem, tymiankiem, cząbrem, majerankiem, solą i sosem ostrygowym. Dusić kilka minut. Dodać cieciorkę i posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć, aż smaki się połączą a czosnek lekko złagodnieje. Pod koniec posypać posiekanym drobno koperkiem.

Smacznego!





Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki