TRYB JASNY/CIEMNY

Razowy makaron z wędzoną kiełbasą, bakłażanem i sosem z suszonych pomidorów



Kochani, w ostatnim czasie jestem bardzo zajęta, dużo ćwiczę i w domu bywam dosłownie na chwilę, dlatego też za wszelką cenę staram się tak zorganizować, abym dała radę wyrobić się ze wszystkim. No, tutaj troszeczkę przesadziłam, niestety nie obyło się bez strat. Ze względu na tempo musiałam wybrać rzeczy najważniejsze i ich się kurczowo trzymać, zaś pozostałe muszą poczekać, aż mój świat nieco zwolni.
Jak wiadomo, bez jedzenia nie ma życia. Jest ono szczególnie ważne, kiedy mamy duży wysiłek fizyczny, stres i nieustająco pędzimy. Ostatnio mam wielką ochotę na makaron. Dobrze się składa, bo moim zdaniem makaronu nie da się zepsuć ( pod warunkiem, że go nie rozgotujemy), bardzo syci, a także jest szybki w przygotowaniu. Mój dzisiejszy makaron zrobiłam z wędzoną kiełbaską, bakłażanem i sosem z suszonych pomidorów, coś a la pesto. Jest pyszny! Co więcej, tego typu dania z makaronów, nadają się świetnie nie tylko na ciepło, w wersji obiadowej, ale także na zimno, jako szybki lunch w pracy, czy przekąska. Bardzo polecam! Jeśli wolicie wersję wegetariańską, lub po prostu nie przepadacie za wędzoną kiełbasą, możecie ją spokojnie pominąć, zastępując na przykład kilkoma łyżkami kaparów. 


Razowy makaron z wędzoną kiełbasą, bakłażanem i sosem z suszonych pomidorów:

- 1 bakłażan
- 0,5 słoiczka suszonych pomidorów + olej z pomidorów
- 1 laska wędzonej kiełbasy*
- 1,5 szklanki makaronu razowego
- 2 garści orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli

Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Bakłażana umyć, nie obierać, pokroić również w kostkę. Dodać do kiełbasy, polać niewielką ilością oliwy i smażyć na niewielkim ogniu aż bakłażan zmięknie. Pomidory połączyć z orzechami, ząbkiem czosnku i większością oleju z pomidorów. Zblendować na pastę. Makaron ugotować w osolonej wodzie, al dente. Około 8 minut. Na patelnię z bakłażanem dodać odcedzony makaron oraz pastę z pomidorów. Wymieszać. Następnie dodać 3 łyżki wody z gotowania makaronu, ponownie wymieszać do połączenia składników. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

* Kiełbasę można pominąć

Smacznego!





Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki