Razowy makaron z wędzoną kiełbasą, bakłażanem i sosem z suszonych pomidorów
Kochani, w ostatnim czasie jestem bardzo zajęta, dużo ćwiczę i w domu bywam dosłownie na chwilę, dlatego też za wszelką cenę staram się tak zorganizować, abym dała radę wyrobić się ze wszystkim. No, tutaj troszeczkę przesadziłam, niestety nie obyło się bez strat. Ze względu na tempo musiałam wybrać rzeczy najważniejsze i ich się kurczowo trzymać, zaś pozostałe muszą poczekać, aż mój świat nieco zwolni.
Razowy makaron z wędzoną kiełbasą, bakłażanem i sosem z suszonych pomidorów:
- 1 bakłażan
- 0,5 słoiczka suszonych pomidorów + olej z pomidorów
- 1 laska wędzonej kiełbasy*
- 1,5 szklanki makaronu razowego
- 2 garści orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Bakłażana umyć, nie obierać, pokroić również w kostkę. Dodać do kiełbasy, polać niewielką ilością oliwy i smażyć na niewielkim ogniu aż bakłażan zmięknie. Pomidory połączyć z orzechami, ząbkiem czosnku i większością oleju z pomidorów. Zblendować na pastę. Makaron ugotować w osolonej wodzie, al dente. Około 8 minut. Na patelnię z bakłażanem dodać odcedzony makaron oraz pastę z pomidorów. Wymieszać. Następnie dodać 3 łyżki wody z gotowania makaronu, ponownie wymieszać do połączenia składników. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
* Kiełbasę można pominąć
Komentarze
Prześlij komentarz