TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik Świąteczny



Kochani mam nadzieję, że Wasze Święta były równie wyjątkowe jak moje. Uwielbiam Boże Narodzenie! Fakt, mam wrażenie, że się toczę, ale to skutek świątecznego obżarstwa. Na moim stole było wiele niesamowitych dań, ale nie wszystkie udało mi się uchwycić ze względu na problemy ze sprzętem. Mam jednak dla Was cudny sernik świąteczny!

Nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię suchych, sypiących się serników. Lubię jak są tłuściutkie, wilgotne, trochę lepkie i koniecznie słodkie. No cóż.. jak już jeść coś pysznego, to niech chociaż będzie co wspominać. Sernik smakował wszystkim, znikał w zastraszającym tempie i w udało mi się go sfotografować dosłownie w ostatniej chwili. Jeśli lubicie takie smakołyki to bardzo polecam, jest wspaniały!




Sernik Świąteczny:

Ciasto kruche:

- 3 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 125 gramów masła
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki

Masa serowa:
- 1 kg wiaderko sera twarogowego / lub trzykrotnie mielony
- 1 duży budyń śmietankowy lub 2 małe
- 0,5 litra śmietanki tortowej 36%
- 7 jajek
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru + 4 łyżki
- ew. rodzynki

* do polania rozpuszczona czekolada z 2 łyżkami mleka + płatki migdałów

3 żółtka ucieramy z 0,5 szklanki cukru na puszystą masę. Następnie łączymy mąkę, masło i ubite żółtka. Zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Twaróg mieszamy z 7 żółtkami, dodajemy 4 łyżki cukru i miksujemy. Następnie ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodając szklankę cukru. Ubijamy śmietankę. Do masy twarogowej dodajemy proszek do pieczenia, budyń, ubitą śmietankę oraz  pianę z białek.Wszystko bardzo delikatnie mieszamy.
Spód prostokątnej formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozwałkowujemy kruche ciasto. Jeśli trudno się wałkuje, można je zetrzeć na tarce i podociskać palcami, by stworzył się jednolity spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i lekko podpiec. Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach C.
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka i po wystudzeniu ciasta, polewamy nią jego wierzch. Można posypać płatkami migdałów.

Smacznego!

Wigilia 2014

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki