Lebkuchen moje ukochane
Lebkuchen to moje ukochane pierniczki. I pomimo, że aromaty są jednymi z moich ulubionych i zwykle trudno mi podjąć decyzję, które lubię najbardziej, Lebkuchen uwielbiam!
Lebkuchen moje ukochane:
- 200 ml płynnego miodu
- 250 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 85 gramów masła
- 85 gramów zmielonych migdałów
- 100 gramów posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Miód rozpuścić w rondelku z masłem. Lekko przestudzić. Pozostałe składniki z wyjątkiem skórki pomarańczowej wymieszać. Dodać masę maślaną i skórkę. Dokładnie połączyć składniki. Można to zrobić mikserem. Jeśli masa jest zbyt rzadka odstawić do pełnego przestygnięcia. Jeśli nie, można zacząć formować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżyć dłonie wodą, masa jest dość klejąca. Formować kulki, mniejsze od orzecha włoskiego. Układać na blasze w dość dużych odległościach od siebie. Wierzchem zwilżonej łyżki spłaszczyć lekko kulki. Piec ok. 15 minut. Może być ok 13. Po wyjęciu z piekarnika Lebkuchen są mięciutkie, ale w trakcie stygnięcia lekko twardnieją. Do cukru pudru dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Rozcierać. W tak przygotowanym lukrze maczać ostudzone ciasta i odkładać do zastygnięcia.
Jak długo można je przechowywać? Pytanie czysto teoretyczne bo nie sądzę by cokolwiek zostało ;-)
OdpowiedzUsuńNo właśnie..pierniczki zrobione wczoraj a już wiem,że będzie wypiekana choć jedna ekstra porcja :) Są zdecydowanie za dobre. Jeśli chodzi o przechowywanie, to zamknięte w metalowej puszce wytrzymują spokojnie kilka tygodni. Zachowują się jak klasyczne pierniczki z tą tylko różnicą, że są miękkie od razu po upieczeniu :) Buziaki
Usuńmmmmm
OdpowiedzUsuńMhmmm :)
Usuń