Muffinki śliwkowe
Dziś dzielę się z Wami przepisem na ekspresowe muffinki, które możecie przygotować tak w razie co! Na przykład jak pojawią się niezapowiedziani goście. To jest przepis idealny. Nie może się nie udać. Tym bardziej teraz kiedy jest sezon na śliwki. Myślę, że w każdym domu, leży parę śliwek na które nikt specjalnie nie ma ochoty, ale wyrzucić też ich szkoda.
Możecie je idealnie wykorzystać krojąc w kostkę i wrzucając do tej przepysznej muffinkowej masy. Muffinki są delikatne, puszyste, lekko słodkie, z chrupiącą cukrową skorupką. Idealne. Smakują trochę jak słodkie bułki, ale nie są zbite tylko lekkie jak puch. Bardzo polecam!
Muffinki śliwkowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 120 gramów cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 300 gramów kefiru
- 6 śliwek pokrojonych w kostkę
- kilka łyżeczek cukru brązowego
W jednej misce połączyć suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukier. W drugiej połączyć mokre: jajka, olej i kefir. Następnie zawartość misek wymieszać, do połączenia składników. Dodać śliwki i wmieszać w masę. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę lekko posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego!
Bardzo ładne Ci wyszły:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo szybko znikają :)
UsuńMuffinki moja milosc!
OdpowiedzUsuńSliczne i jesienne!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Cała przyjemność po mojej stronie :) też uwielbiam muffinki :)
Usuń