TRYB JASNY/CIEMNY

Chleb Kubański Najszybszy


Przepis na ten wyjątkowo szybki w przygotowaniu chleb dostałam od mojej przyjaciółki Moniki. Zapewniała mnie, że jest pyszny i do tego zawsze się udaje. Każde Jej słowo się spełniło. Kochana moja, wszystkie najlepsze przepisy mam od Niej. 
Przygotowanie chleba zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Jest świetnym pomysłem dla kogoś z ograniczonym czasem i dużym apetytem na smakowite chlebowe smaki. Smakowity z delikatnym środkiem i chrupiącą grubą skórką. Ja tym razem, uformowałam bochenek na blasze, ale możecie spokojnie przełożyć ciasto do foremki. Wyjdzie wyższy i bardziej  jednolity w kształcie.
Bardzo Wam polecam ten przepis, jest jednym z tych, które koniecznie trzeba spróbować.







Chleb Kubański Najszybszy:

- 1,5 szklanki mąki pszennej 650
- 1,5 szklanki mąki pszennej 750
- 1 i 1,4 szklanki mocno gorącej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, sola i cukrem. Do mąki wlać gorącą wodę i wyrobić około 10 minut mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od brzegów miski. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Po tym czasie, ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować bochenek, posmarować ciepłą wodą z oliwą i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 190 stopni i chleb piec 35-40 minut, aż skórka będzie złocista. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Smacznego!



Komentarze

  1. Genialny!!
    Dodałem suszone pomidory...wypas. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakował!! Jeśli masz ochotę to wrzuć zdjęcie,albo może napisz coś na blogowym Facebooku, będzie mi bardzo miło a przy okazji przepis zobaczy więcej osób :) Pozdrawiam!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki