TRYB JASNY/CIEMNY

Placki dyniowe


Pojawienie się w mojej kuchni dyni, każdorazowo kojarzy mi się z nieuchronnym końcem lata. Mam jednak do niej wielki sentyment. W dzieciństwie moja Mama gotowała z namaszczeniem dyniową zupę, czy to na słodko czy ostro. Uwielbiałam ją w każdej postaci.
W mojej osobistej przygodzie z gotowaniem przygotowywałam dynię na wszelkie możliwe sposoby. Bardzo lubię amerykańskie dyniowe ciasto z korzennymi przyprawami, ostre dyniowe placki, marynowaną dynię w occie. Oj długo by wymieniać. 
Dziś mam dla Was przepis na sprawdzone dyniowe placki na ostro. Przygotowuje się je szybko i łatwo a z podanej ilości wychodzi ich naprawdę dużo. U nas w domu placki dyniowe stały się odpowiedzią na pourlopowy kryzys. Są tanie i smaczne, także polecam każdemu. Możecie je podawać same lub z rozmaitymi dodatkami. Polecam sos kurkowy lub gulasz. Pychotki!!




Placki dyniowe:

- 1 kg obranej dyni
- 50 gramów cebulki
- 2 jajka
- 250 gramów mąki pszennej razowej
- 200 ml jogurtu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę pokroić drobno i udusić na oliwie. Jajka rozbełtać z jogurtem i przyprawami. Połączyć startą dynię z mąką, cebulką i masą jajeczną. Dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie placuszki i smażyć na oliwie na złoto z obu stron. Podawać same lub z dodatkiem sosu z kurek czy mięsa. 

Smacznego!



Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki