Angielski Sos Jabłkowy z Musztardą i Miodem
Jabłka, jabłka, jabłuszka. Tyle rodzajów, tyle smaków, tyle zapachów. Teraz szczególnie, kiedy z każdej strony słyszymy, że trzeba jeść jak najwięcej polskich jabłek, ja również przyłączam się do akcji. Powiem Wam szczerze, że troszkę mi już obrzydły szarlotki i przeciery jabłkowe.
W swojej kulinarnej historii przerobiłam setki ryżu z jabłkami i jabłek nadziewanych orzechami. Miałam ochotę na coś innego. Pomysł podsunęła mi Nigella Lawson. Angielski sos jabłkowy z musztardą i miodem. Byłam bardzo ciekawa co z niego wyjdzie..a wyszły takie pyszności! Rewelacja. Sos pyszny i jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Idealnie pasuje do mięsa. Zarówno do wieprzowiny, jak i kurczaka. Sprawdza się świetnie. Bardzo Wam polecam!
Angielski Sos Jabłkowy z Musztardą i Miodem:
- 500 gramów jabłek
- 4 łyżeczki ostrej musztardy (uwaga - może zawierać gluten)
- 4 duże łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
Jabłka obrać i wyciąć środki. Pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć na patelnię, dodać musztardę, miód, sól i sok z cytryny. Zagotować. Następnie przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować wolno przez około 15 minut. Po tym czasie drewnianą łyżką rozgnieść jeszcze niewystarczająco rozgotowane jabłka. Wystudzić. Podawać jako dodatek do mięsa. Świetnie smakuje z mięsem z grilla.
Zdecydowanie ciekawa kompozycja smakowa.
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji :)
Cała przyjemność po mojej stronie :)
Usuńbardzo fany pomysł, zapisuję do wypróbowania
OdpowiedzUsuńJak spróbujesz to konieczne napisz jak smakowało :)
OdpowiedzUsuńSos wypróbowany, smakował, przepis dziś trafił na mojego bloga, oczywiście z linkiem do Ciebie. http://6niebo.blox.pl/2014/09/sos-musztardowy-z-jablek.html Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń