TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto śliwkowe z bezą najszybsze


Na wstępie chciałam Was serdecznie przeprosić za to, że nie zrobiłam zbyt wiele zdjęć pokrojonego ciasta. Powiem prawdę, przyznam się, a co mi tam .. nie zdążyłam .. Ciasto jest tak dobre, że zanim zorientowałam się o co chodzi, został jeden marny kawałek, który udało mi się uwiecznić. Jestem pewna, że jak tylko spróbujecie je upiec, zakochacie się na zawsze!
Ekspresowe ciasto, upieczone na prędce dla mojej kochanej Oli. Oj Olu mogę takie piec dla Ciebie zawsze, tylko boję się, że przy takich skokach apetytu skończymy marnie.
Kochani jest sezon na śliwki, koniec gadania, do pracy!





Ciasto śliwkowe z bezą najszybsze:

- 3 szklanki mąki
- 1 KASIA
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru + 3/4 szklanki do bezy
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg śliwek

Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrami i posiekaną na kawałki Kasią. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do mąki. Wyrobić  szybko i intensywnie. 1/3 ciasta zamrozić. Resztę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Dodać 3/4 szklanki cukru i ponownie ubić, aż piana stanie się lśniąca i sztywna. Owoce umyć, wypestkować. Śliwki poukładać na cieście. Na śliwki rozłożyć bezę. Następnie wyciągnąć schłodzone w zamrażalce ciasto i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. To będzie nasza kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 60 minut.
Lepiej schłodzić, ale nie oczekujmy cudów..nie da się! :)

Smacznego!


Ciacho na widelcu

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki