TRYB JASNY/CIEMNY

Przecier z dyni


Większość przepisów z dyni wymaga użycia przecieru, musu czy też puree z dyni. Co Wy na to, żeby  go przygotować i zapasteryzować w słoiczkach na zimę? Dzięki temu, nie tylko będziemy mieć dynię zawsze pod ręką, ale zaoszczędzimy dużo czasu na przygotowaniach. Na przykład chcąc upiec dyniowe ciasto, nie będziemy musieli poszukiwać dyni, obierać ją, kroić, piec. Wystarczy otworzyć słoiczek i dodać do pozostałych składników. Czyż to nie genialny pomysł? 
Ponieważ miałam wielką, dorodną, siedmio-kilową dynię postanowiłam ją przerobić właśnie w taki sposób. Zajęło mi to mniej niż pół godziny,a  radość była niewyobrażalnie duża. To naprawdę dobre rozwiązanie. Polecam Wam z całego serca!





Przecier z dyni:

- Dynia w dowolnej ilości

Dynię myjemy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki i włókna. Następnie kroimy w długie paski. Przygotowujemy blachy wyłożone papierem do pieczenia i układamy na nich plastry dyni, skórą do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 15 minut, lub do momentu gdy miąższ będzie jak masło. Po tym czasie oddzielamy miąższ od skórki przy użyciu łyżki, rozgniatamy widelcem, by mus był bez grudek. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni C przez około 40 minut.

Smacznego!


Dynia na słodko i słono

Komentarze

  1. super pomysł, mam kilka wielkich okazów do zagospodarowania, może pokuszę się o taki przecier...Czy podany czas pieczenia nie jest zbyt krótki? Piekłam dziś dynię około godziny aż...może to zależy od jej rodzaju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do czasu to z pewnością zależy od dyni. Ja dotychczas byłam przekonana, że dynię piecze się conajmniej przez 40 minut przy mojej bardzo się zdziwiłam, bo po chwili była jak masło :) Także trzeba obserwować, jak zaczyna zbyt mocno puszczać sok to pewnie jest gotowa :)

      Usuń
  2. witam, nie mam doświadczenia jeszcze z dyniowymi przetworami i mam pytanie, czy sama dynia się zapasteryzuje? nie trzeba dodawać żadnej soli, octu i innych takich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba :) Taki przecier z dyni trzyma się świetnie i smakuje doskonale :)

      Usuń
  3. Witam, nigdy nie pasteryzowałam słoików w piekarniku i zastanawiam się czy mam je włożyć już zakręcone, czy bez nakrętek i dopiero przy wyjmowaniu zakręcać gorące?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki