TRYB JASNY/CIEMNY

Konfitura dyniowa z ananasem


Dziś mam dla Was kolejną propozycję na dynię. Konfitura dyniowa z ananasem to wspaniały pomysł. Smaczna, słodko kwaśna, mięsista. Powiem Wam szczerze, że nigdy jeszcze nie robiłam takiego cuda. Bardzo byłam ciekawa smaku i nie zawiodłam się.
Wystudzona konfitura stała się gęsta i apetyczna. Doskonale smakuje na chrupiącej bułeczce, ale myślę, że świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do pączków, babeczek, czy przełożenie do ciast. Poza tym, taka wspaniała konfitura to super sposób na przemycenie zdrowych składników, na przykład dzieciom. Jeśli wolicie, możecie zmniejszyć ilość cukru, jestem pewna, że nie ucierpią w smaku. 
To idealny przepis dla każdego wielbiciela dyni. Pozycja obowiązkowa!




Konfitura dyniowa z ananasem:

- 1 kg dyni
- 1 mała puszka ananasów
- sok z dwóch cytryn
- 1 kg cukru
- 2 łyżki żelatyny

Dynię obieramy, wyciągamy pestki a miąższ kroimy drobno. Przekładamy do garnka. Dodajemy ananasa z puszki wraz z sokiem i sok z dwóch cytryn. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż dynia stanie się szklista. Następnie dodajemy cukier i ciągle mieszając gotujemy do rozpuszczenia się cukru i zagęszczenia powideł. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do powideł. Dobrze mieszamy. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez około 40 minut.

Smacznego!



Dynia na słodko i słono

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki