TRYB JASNY/CIEMNY

Potrawka z jarmużu, brukselki i świeżych grzybów



Dziś potrzebowałam ożywienia. Jakiegoś wspomnienia wiosny, początków lata. Świeżości i ciepła. Pomyślałam, a może by tak spróbować z jarmużem i brukselką? Wiem, to są jesienne warzywa, ale kolory mają iście wiosenne! Cudowne zielenie, żółcie i złoto. Wspaniałe. Nie chcę już dodawać, jak bosko smakują i jak bardzo są zdrowe. Bardzo! Dzisiejszy obiad był fantastyczny. Aromatyczny, smakowity i szybki. Czyli to co lubię najbardziej! 






Potrawka z jarmużu, brukselki i świeżych grzybów:

- 300 gramów ugotowanych grzybów
- 1 duża cebula
- 300 gramów liści jarmużu
- 500 gramów brukselki
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki

Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Jarmuż umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Dodać do boczku i dusić do miękkości na małym ogniu. Brukselki umyć i obrać im liście. Jeśli nie macie cierpliwości możecie drobno pokroić. Tak przygotowane brukselki również dodać do boczku. Wymieszać, dodać masło, sól czosnek, pieprz i paprykę. Dusić do miękkości. Następnie dodać ugotowane grzyby. Wymieszać, w razie potrzeby posolić.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki