TRYB JASNY/CIEMNY

Razowy chleb na zakwasie z miodem i płatkami z ziaren amarantusa


Nadal jestem w chlebowym szale. Im więcej piekę tym bardziej chcę i kombinuję. Nie mogę się zatrzymać. Z wielką rozkoszą piekłabym wszystkie rodzaje chleba, chałki, bułki, ciabatty..ale muszę się kontrolować i trwać w postanowieniach. Póki co, kiedy najważniejsze jest by dojść do formy, pozwalam sobie jedynie na razowce, także możecie spodziewać się, wszelkich możliwych rodzajów.
 Dziś mam dla Was razowca z amarantusem, 2 w 1, cudowny w smaku i bardzo, bardzo zdrowy. Rósł dość długo, ale jeśli Wasz zakwas jest odpowiednio aktywny, dokarmiany 12 godzin wcześniej, powinien urosnąć szybko i popisowo. Jeszcze kilka słów odnośnie zakwasu. Dziś rano napisała do mnie moja kochana Justynka z pytaniem o zakwas. Dlaczego dwa dni pięknie rósł i bąbelkować a w następnych był jakby uśpiony i słabszy. Otóż kochani, jeśli tak Wam się zdarzyło, nie stresujcie się, wszystko jest w porządku. Po prostu ujmijcie 100 gramów zakwasu i dodajcie do niego po 150 gramów wody i mąki żytniej. Gwarantuję Wam, że następnego dnia zakwas ponownie wzrośnie i będzie piękny jak wcześniej. 
Musicie spróbować tego chleba, to zdrowie w chlebowej pigułce. Tyle dobrego na raz! Jest pyszny!






Razowy chleb na zakwasie z miodem i płatkami z ziaren amarantusa:

- 300 gramów zakwasu żytniego
- 300 gramów mąki pszennej razowej
- 150 gramów mąki żytniej razowej
- 240 gramów wody
- 2 czubate łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki płatków z ziaren amarantusa
- 2 łyżki płatków owsianych

Wszystkie składniki poza płatkami owsianymi wymieszać dokładnie mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie miksować, około 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wierzch posypać płatkami owsianymi. Delikatnie docisnąć ciasto do ścianek, tak by uniknąć gromadzenia się pęcherzyków powietrza wewnątrz chleba. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 35 stopni C i pozostawić do wyrośnięcia. Może to zająć około 3 godzin,w  zależności od siły zakwasu. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec 27 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, odkleić papier i studzić na kratce.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki