TRYB JASNY/CIEMNY

Malinowe pomidorki nadziewane tuńczykiem z bazylią


Bardzo często mamy gości. Nasz dom od zawsze był i jest domem otwartym, więc nie dziwi nas duża ilość pojawiających się w nim osób. Wręcz przeciwnie, miło nam jest, że nasi przyjaciele, czują się u nas dobrze i bezpiecznie. Ale jak to z wizytami bywa, prawie zawsze towarzyszy im jedzenie.
I wtedy przydają się szybkie, sprawdzone patenty, na tzw. finger food, czyli jedzenie, które możemy włożyć szybko do buzi niekoniecznie brudząc talerzyk. Moje dzisiejsze nadziewane pomidorki, może nie są typowym finger food, ale ich przygotowanie zajmuje mało czasu, są niewielkie i bardzo smaczne.  Do tego wszystkiego wyglądają przepięknie, niczym małe paczuszki z prezentami. Jestem pewna, że zaskoczą nie tylko Was ale i Waszych gości! 




Malinowe pomidorki nadziewane tuńczykiem z bazylią:

- 6 małych pomidorków malinowych
- 1 puszka tuńczyka 
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka majonezu
- 0,5 małej czerwonej cebulki
- 5 listków bazylii
- 0,5 łyżeczki soli
- sok z cytryny
- 3 plasterki chilli

Pomidorki umyć, delikatnie odciąć czubek i wydrążyć łyżeczką. Miąższ odłożyć na sitko, odcedzić z wody. Tuńczyka odsączyć. Cebulkę i chilli posiekać. Listki bazylii pokroić drobno. Tuńczyka rozdrobnić widelcem, połączyć z majonezem i oliwą. Dodać cebulkę, chilli, miąższ pomidorów, bazylię i sól. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać. Nadziać pomidorki. 

Smacznego!


Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

Komentarze

  1. Świetny pomysł !
    Idealnie nada się na przystawkę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne! Jak uda Ci się dostać takie malutkie to będą genialne! Idealne na jednego, przystawkowego gryza :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki