Kurczak z kalafiorem z rękawa
Nie ma to jak konkretny, sycący, polski obiad. Nie wiem dlaczego, ale kiedy tylko myślę, o tradycyjnym domowym jedzeniu, przed oczami pojawia mi się kurczak. Pewnie dlatego, że w dzieciństwie, pieczony kurczak pojawiał się w każdą niedzielę na naszym stole. Oczywiście był tłuściutki, z chrupiącą skórką i obowiązkowo w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i mizerii.
To są wspaniałe smaki. Jedzenie, które potrafi ekspresowo poprawić nastrój, bez względu na rodzaj smutku. Wszystko fajnie, ale mijające lata znacznie weryfikują moje kurczakowe fascynacje. Staram się piec go w rękawie, bez skórki,otoczonego wszelkimi możliwymi warzywami. Mam wtedy poczucie, że jem zdrowo, zachowując maksimum przyjemności. Uwierzcie mi na słowo, mój dzisiejszy obiad jest przepyszny choć lekki i porządnie odchudzony. Jego przygotowanie też nie zajmuje dużo czasu, bo obiad praktycznie robi się sam. Spróbujcie, a ujrzycie nową twarz tradycyjnych inspiracji.
To są wspaniałe smaki. Jedzenie, które potrafi ekspresowo poprawić nastrój, bez względu na rodzaj smutku. Wszystko fajnie, ale mijające lata znacznie weryfikują moje kurczakowe fascynacje. Staram się piec go w rękawie, bez skórki,otoczonego wszelkimi możliwymi warzywami. Mam wtedy poczucie, że jem zdrowo, zachowując maksimum przyjemności. Uwierzcie mi na słowo, mój dzisiejszy obiad jest przepyszny choć lekki i porządnie odchudzony. Jego przygotowanie też nie zajmuje dużo czasu, bo obiad praktycznie robi się sam. Spróbujcie, a ujrzycie nową twarz tradycyjnych inspiracji.
Kurczak z kalafiorem z rękawa:
- 7 nóżek z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki chilli
- 1 mały kalafior
Nóżki z kurczaka umyć, obrać skórę i osuszyć. Wszystkie przyprawy połączyć z olejem i sosami. Przygotować marynatę. Nóżki dokładnie obtoczyć w marynacie i odłożyć na godzinę. Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na różyczki. Przygotować rękaw do pieczenia. Włożyć do niego nóżki z marynatą i kalafior. Delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut. Podawać z fasolką szparagową.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz