Chłodnik z ogórka i kalarepki z miętą
Ponieważ lato w pełni, a wraz z latem upiorne upały, trzeba sobie jakoś radzić. Chłodzące, orzeźwiające pyszności bardzo wskazane. Woda, lody, arbuz. Tak! Ale przecież jest tego więcej. Co powiecie na wspaniały chłodnik z ogórka i kalarepki z miętą? Przygotujecie go w chwilę, zjecie bez poczucia winy i ze smakiem. Wybór idealny.
Jogurt i słonecznik sprawią, że długo nie będziecie głodni, zaś mięta i ogórki porządnie Was odświeżą. Jak dla mnie, idealny wybór na lato!
Jogurt i słonecznik sprawią, że długo nie będziecie głodni, zaś mięta i ogórki porządnie Was odświeżą. Jak dla mnie, idealny wybór na lato!
Chłodnik z ogórka i kalarepki z miętą:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 3 duże gruntowe ogórki
- 3 kalarepki
- 3 łyżki słonecznika
- 4 duże garści mięty
- 0,5 łyżeczki soli
Ogórki i kalarepki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować w blenderze na gładko. Dodać listki mięty i jogurt. Posolić. Ponownie dokładnie zmiksować. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoto. Przed podaniem chłodnik schłodzić. Podawać posypany słonecznikiem.
Smacznego!
świetnie wygląda, chętnie bym wypróbowała:)
OdpowiedzUsuń