TRYB JASNY/CIEMNY

Pasztet drobiowy z cukinią

 Zimne, jesienne poranki nie sprzyjają wczesnemu wstawaniu. Każda minuta w ciepłym łóżku jest na wagę złota. Ja sama oddałabym nawet połowę kubka porannej kawy, za dodatkowe kilka chwil błogiego, porannego lenistwa. Poza kołdrą czai się groźna kraina pełna szarości i niebezpieczeństw. Rozmazane, poranne widoki zdecydowanie do przyjemnych nie należą. Tym bardziej, że jest zimno!
Koniecznie więc trzeba sobie ułatwiać życie. Szybkie śniadanie, wszelkiego rodzaju pasty, smarowidła i pasztety są bardzo wskazane. Dzięki nim, proces przygotowywania kanapek wchodzi na zupełnie inny poziom. Nie trzeba nic kroić, odwijać, podgrzewać, gotować. Szybki ruch nożem i śniadanie gotowe. 
Dziś mam dla Was bardzo fajny przepis na lekki pasztet drobiowy z dużą ilością warzyw i... z cukinią! Co więcej, pasztet nie jest ani mokry, ani suchy. Jest w sam raz. Pyszny, kremowy, aromatyczny. Moim zdaniem to pasztet od porannych zadań specjalnych.

Ponieważ upiekłam go całą blachę, postanowiłam wykorzystać mały myk, by go zachować w jak najlepszej świeżości, przez możliwie najdłuższy czas. Zostawiłam sobie w lodówce część, którą wiedziałam, że będę w stanie zjeść na bieżąco, a resztę poprzekładałam do małych słoiczków i zamroziłam. Tak przechowany pasztet będzie na Was czekał zawsze gdy poczujecie ochotę. Zapewniam Was też, że odmrozi się super szybko i zupełnie nie straci swojego smaku.

Serdecznie polecam!




Pasztet drobiowy z cukinią:

- 1 kg mielonego mięsa drobiowego
- 0,3 kg wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 małe korzenie pietruszki
- 2 marchewki 
- 0,3 korzenia selera
- 2 cukinie
- 1 jajko
- 1 sucha kajzerka
- 1 średnia główka czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tymianku
- olej kokosowy

Suchą kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Udusić na niewielkiej ilości oleju kokosowego do miękkości. Dodać obrane i starte warzywa: marchew, seler, pietruszkę i cukinię. Cukinii nie trzeba obierać.  Smażyć razem z cebulą tak długo, aż warzywa zmiękną i się lekko zezłocą. Lekko posolić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć jeszcze kilka chwil, aż czosnek zyska na aromacie. Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Wrzucić na osobną patelnię i smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut, tak aby tylko lekko zmieniła kolor.
Usmażone warzywa, odciśniętą z wody kajzerkę i wątróbkę przepuścić przez maszynkę, zmielić. Przełożyć do dużej miski. Dodać surowe, mielone mięso drobiowe, jajko, przyprawy i sól. Dokładnie wymieszać. Najlepiej zrobić to rękami, ale jeśli wolicie możecie wykorzystać łyżkę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Masę przełożyć do dużej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, aż wierzch pasztetu zacznie ciemnieć.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki