TRYB JASNY/CIEMNY

Schab parzony do kanapek

 Nie lubię sklepowej wędliny. Nie będę nawet tłumaczyć dlaczego.. zbyt długa by mnie czekała lista zażaleń. Nie lubię i koniec. Dlatego też jeśli już na kanapce jem mięso, chcę aby było przygotowane przeze mnie. Kilka tygodni temu odwiedziłam moją Teściową i to właśnie od Niej mam ten super przepis!
Jeśli czytacie mojego bloga regularnie wiecie, że mam cudowną, kochającą gotować i jeść rodzinę. Moja Mama i moja Teściowa to dwie wspaniałe kucharki, od których każdorazowo bardzo wiele się uczę. Żebyście się nie pogubili wyjaśnię co i jak. Mama Lidzia - moja Mama i Mama Wiesia - moja teściowa. No dobra, to teraz bez tytułów przejdę dalej.

O tym pysznym, parzonym schabie Mama Wiesia opowiadała już całkiem długo. Mówiła mi, że jest soczysty, kruchy i mięciutki. Że przygotowuje się go szybko i każdorazowo robi furorę wśród gości. Nie mogłam nie spróbować. 

Jak zawsze Mama Wiesia miała rację. Schab rewelacja! Konkretny kawał, pysznej domowej wędlinki. Delikatne, kruche mięso nie tylko daje się super cienko pokroić ale też nie rozwala się i jest pełne smaku. 

Jeśli lubicie takie domowe eksperymenty bardzo Wam polecam ten przepis. Wymaga minimum pracy a efekt.. jest super!

Dla tych z Was, którzy jeszcze nie próbowali, polecam także przepyszny schab nadziewany śliwką:





Schab parzony do kanapek:

- ok. 1,2 kg ładnego chudego schabu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 duże ząbki czosnku

Do marynaty:

- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki majonezu
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 litry wody

Schab dokładnie umyć, osuszyć. Następnie mocno natrzeć czosnkiem przetartym przez praskę. W małej miseczce mieszamy sól, słodką paprykę, pieprz, majeranek i zioła prowansalskie. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy mięso z obu stron. Następnie owijamy je szczelnie folią kuchenną i wkładamy do lodówki na maksymalnie 2 dni. Po tym czasie przygotowujemy w dużym garnku o grubym dnie wszystkie składniki marynaty. Aby majonez ładnie się rozmieszał, można go wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością gorącej wody. Do gotowej marynaty przekładamy odwinięty z folii schab i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje pozostawiamy ją gotującą przez 8 minut. Następnie wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i pozostawiamy w nim mięso na 12 godzin. Po 12 godzinach czynność powtarzamy dokładnie tak samo. Zagotowujemy i czekamy 8 minut, zanim wyłączymy gaz. Po drugim zagotowaniu mięso ponownie zostawiamy w marynacie na 12 godzin. po tym czasie wyciągamy je do pojemnika by porządnie obciekło i doszło w lodówce. Po kilku godzinach chłodzenia jest idealne do jedzenia.

Smacznego!




Komentarze

  1. Witam, a mięso przez te 2 x12 godzin to trzymamy w lodowce, czy na kuchence, tzn. w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję, wyglada pysznie, napewno zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, musimy wypróbować... bo ja też nie cierpię sklepowych wędlin, zaraz mnie język szczypie;);*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepowych sama sól i chemia.. szkoda się truć..

      Usuń
  4. Też taki zrobię, bo wygląda przesmacznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny już kilka razy robiłam i wszystkim bardzo smakuje.
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja, która jako metoda przyrządzania schabu powinna wejść do znanej każdemu klasyki, bo i pysznie, i zdrowo. Ja czasami lekko modyfikuję mieszankę ziół w zależności od smaku na dany aromat (ale tylko trochę!) i wrzucam schab do wrzącej marynaty, trzymając go nieco dluzej na ogniu, bo taki ma jeszcze więcej soków. Serdeczne dzięki za podzielenie się tym przepisem, bo to skarb. Gotowanie to kreatywna rzecz - ten przepis jest jak wzór z Sevres,czy to w dokładnej replice, czy pewnej warjacji, bo sam w sobie jest doskonały u podstawy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też taki robie, tylko daje dużo więcej majeranku. Jest wspaniały

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki