TRYB JASNY/CIEMNY

Ryba po grecku

 Ryba po grecku - świąteczny klasyk. Pyszna, aromatyczna i tak prosta w przygotowaniu. Osobiście ją uwielbiam. Zestawienie warzyw korzeniowych i delikatnej białej ryby, nie ma sobie równych. Doskonała. Warto ją zrobić czas tak zupełnie bez okazji, bo smakiem powala z nóg.
Kiedy próbuję sobie wyobrazić niedobrą rybę po grecku, to jakoś bardzo ciężko mi to przychodzi. Chyba jedyna rzecz, która może zepsuć całokształt to brak smaku. Dlatego kochani pamiętajcie, aby gotując próbować. Jeśli coś jest mdłe, to nawet gdy przepis nie przewiduje dodatku przypraw, dodajcie nieco więcej soli i pieprzu. Doprawiajcie stopniowo. Wtedy unikniecie katastrofy solnej a równocześnie wasze danie będzie pyszne i wyraziste.
Poza tym każdy z nas ma inny smak. Ja lubię mocne, intensywne smaki. Lubię sól, chilli,pieprz. Ale wielu z moich przyjaciół woli delikatne i łagodne dania. Także bez obaw! Jeśli Wam smakuje, znaczy, że jest tak jak ma być.

Moja ryba po grecku zdecydowanie nie jest jakaś tam. Jest wyjątkowa i pyszna, choć przy tym wszystkim banalnie prosta. Spokojnie uda się nawet niewprawionym kucharzom. Jestem tego pewna. A na wigilijnym stole będzie niesamowitą ozdobą. 

Bardzo serdecznie polecam!


Ryba po grecku:

- 1 kg białej ryby (sola, sandacz, dorsz, mintaj)/ może być mrożona
- 4 duże marchewki
- 3 średnie cebule
- 1/3 korzenia selera
- 1 duży korzeń pietruszki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 0/5 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka musztardy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 0/5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli

Ryby umyć i bardzo dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli wykorzystujecie ryby mrożone, warto się do tej czynności szczególnie przyłożyć. Każdy filet przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę na 3, 4 mniejsze części. Mąkę wysypać na talerzyk. Popieprzyć i lekko posolić. Wymieszać. Następnie w przyprawionej mące dokładnie obtoczyć każdy kawałek ryby. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący olej przekładać po kawałku ryby i smażyć na złoto i chrupiąco z obu stron. Zdjąć z patelni i odstawić. 
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę pokroić w grubą kostkę. Warzywa przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć razem z dodatkiem ziela angielskiego. Posolić i popieprzyć do smaku. Kiedy warzywa będą już al dente dodać na patelnię 0/5 szklanki wody i dusić przez około 15 minut, pod przykryciem na małym ogniu. Po upływie tego czasu na patelnię dodać koncentrat, musztardę, paprykę słodką i sól z pieprzem w razie potrzeby do smaku. Wystudzić.
Na półmisku układać warstwowo warzywa -ryba- warzywa. Do wykończenia składników. Wstawić do lodówki  do przegryzienia. Smakuje dobrze zarówno na zimno i na ciepło.

Smacznego! 


Zimowy obiad wegeKuchnia wegetariańska i wegańska

Komentarze

  1. Na moim świątecznym stole to danie obowiązkowe... :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też, choć czasem przytłoczona ilością innych pyszności jest jakaś taka...zgaszona :) W tym roku postawię ją na samym środku, w największym półmisku :) :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki