TRYB JASNY/CIEMNY

Brukselki w porowym sosie z chrzanem i żurawiną, zapiekane pod orzechowo cytrynową kruszonką

Przełom jesieni i zimy to czas, w którym zawsze przygotowuję dużo sycących, rozgrzewających dań. Lubię mieć poczucie, że dobrze zjadłam, przy równoczesnej lekkości sumienia. Myślę, że nie mam co opowiadać za dużo na ten temat, wszyscy wiemy o co chodzi. Jasne, można usmażyć schaboszczaka i się nim rozgrzać, ale dziś mam dla Was troszkę zdrowszą propozycję.
Brukselki w porowym sosie z chrzanem i żurawiną, zapieczone pod orzechowo cytrynową kruszonką to coś niesamowitego. Obłędne połączenie smaków. Kremowa, pyszna brukselka otulona słodko-ostro-słono-kwaskową kołderką z porów.. Mmmm.. do tego chrupiąca, aromatyczna kruszonka. Gwarantuję, że jeśli zostaniecie z tą michą sam na sam, zjecie ją całą na raz! Nawet, jeśli jesteście przeciwnikami brukselki. Takie preferencje smakowe nie mają w tym przypadku żadnego najmniejszego znaczenia. To danie jest po prostu pysze! Do tego działa jak cudowny rozgrzewacz i zaspokoi największego głodomora.
Pyszne!

Myślę, że jest to pozycja, która doskonale urozmaici świąteczny stół i nada mu niezwykłego blasku.
Serdecznie polecam!


Brukselki w porowym sosie z chrzanem i żurawiną, zapiekane pod orzechowo cytrynową kruszonką:

- 500 gramów brukselki
- 1 duży por
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki świeżo tartego chrzanu
- 3 garści żurawiny
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 2 czerstwe kromki razowego chleba
- 3 łyżki siekanych orzechów laskowych
- 1 cytryna
- 4 łyżki masła
- oliwa
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu

Brukselki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Por dokładnie wypłukać i posiekać drobno. Cebulę czerwoną pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z oliwą, dodać por z cebulą i smażyć kilka minut, często mieszając. Następnie dodać marchew i pietruszkę, chrzan, 2 łyżki soku z cytryny i kolejną łyżkę masła. Zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną. Posolić i popieprzyć do smaku. Na końcu dodać żurawinę i odstawić. 

Chleb zetrzeć lub rozdrobnić w blenderze. Jeśli nie jest mocno twardy, pokruszyć na niewielkie kawałki. Wymieszać z posiekanymi orzechami i skórką otartą z jednej cytryny. Cytrynę uprzednio sparzyć i wyszorować. 2 łyżki masła rozpuścić i przelać do chleba z orzechami. Wymieszać. 

Brukselkę odcedzić. Do naczynia żaroodpornego przełożyć brukselkę i sos porowy. Delikatnie wymieszać. Z wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i nagrzać go do 200 stopni C. Piec przez około10/15 minut, do momentu, aż kruszonka lekko zbrązowieje i stanie się krucha.

Smacznego!

 

Komentarze

  1. Obłędnie to wygląda, ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki