TRYB JASNY/CIEMNY

MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO -Bananowy pudding z komosy ryżowej na mleku z orzechami i letnimi owocami



Początek roku szkolnego to bardzo intensywny czas zarówno dla dzieci jak i rodziców. Nowe obowiązki, koledzy, nauczyciele, stres. Wszystko to sprawia, że konieczne jest dodatkowe wzmacnianie organizmu. Wzbogacenie diety o wartości odżywcze, witaminy i minerały. To one pomogą nam utrzymać w świetnej formie nie tylko kondycję fizyczną, ale i psychiczną.
Dziś mam dla Was cudowny przepis na bananowy pudding z komosy ryżowej na mleku, z dodatkiem orzechów i letnich owoców. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają dużą ilość wapnia i wartości odżywczych. 


Dotychczas, komosę ryżową gotowałam na wodzie, jednakże ugotowana na mleku zupełnie zmienia strukturę. Staje się kremowa i mięsista. Idealna do deserów. Deser nie zawiera cukru, więc jest świetną propozycją dla dzieci. Zdrowie w pigułce. 

Poza tym komosa ryżowa jest produktem pełnym cennych składników odżywczych oraz pełnowartościowego białka. Nazywana zbożem Inków, przez tysiąclecia uchodzi za skarbnicę zdrowia. Jest produktem bezglutenowym, więc może być podawana dzieciom i dorosłym cierpiącym na nietolerancję glutenu lub celiakię. 

To idealny przepis na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie! 
Serdecznie polecam!


Bananowy pudding z komosy ryżowej na mleku z orzechami i letnimi owocami:

- 200 gramów komosy ryżowej
- 400 ml mleka 2%
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 garści orzechów laskowych
- 50 gramów malin
- 50 gramów jeżyn

Komosę ryżową zalać mlekiem, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu, aż wciągnie cały płyn. Następnie lekko przestudzić, dodać banany i dobrze zmiksować. Dodać syrop klonowy i wymieszać. Przełożyć do kubeczków. Orzechy posiekać i wymieszać z owocami. Wyłożyć na pudding z komosy. Można przygotować dzień wcześniej i przez noc pozostawić w lodówce.

Smacznego!

Komentarze

  1. wspaniały deser, a smak komosy sam w sobie jest tak wyjątkowy, że wystarczy niewiele składników i można wyczarować coś naprawdę pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pełni się z Tobą zgadzam :) komosa jest super! ! :)

      Usuń
  2. wygląda cudownie! tak delikatnie i piękne zdjęcie :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki