TRYB JASNY/CIEMNY

Aromatyczna dynia z klopsikami i żurawiną

Jesień, cudna jesień. Bardzo ją lubię. Oczywiście najchętniej taką ze złotymi liśćmi, słońcem i zapachem późnych kwiatów. No, ale nie zawsze mamy to co chcemy. Czasem trzeba się zadowolić wiatrem, niskimi temperaturami i deszczem. Nie brzmi zbyt zachęcająco? Cóż, nie ma tego złego. Kiedy za oknem kiepska sytuacja, w domu pora na dynię! I to koniecznie w wersji rozgrzewającej.
Kiedy myślę o dyni od razu mam ochotę na zupę. Ale ile można gotować zupę dyniową? No ile pytam? Trzeba się jakoś opamiętać bo na nic innego nie będzie czasu. Zatem dziś na moim stole aromatyczna dynia z klopsikami. Na szybko, na zdrowo, rozgrzewająco. Bardzo smaczny był to wybór i niezwykle sycący!

Jeśli zastanawiacie się dlaczego warto jeść dynię to przypominam Wam, że jest ona istną skarbnicą zdrowia. Bardzo nisko kaloryczna, pełna witamin i mikroelementów. Zawiera ogromną ilość karotenu, potasu, fosforu i witamin z grupy B. 


Spożywanie dyni jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie ponieważ dynia je skutecznie obniża. Do tego zupełnie nie zawiera sodu, więc jest jeszcze bardziej wartościowa. Jedynie diabetycy powinni na nią uważać, bo ma dość wysoki indeks glikemiczny.

Wybierając  dynię pamiętajcie by miała silnie pomarańczowy kolor. Im bardziej intensywny miąższ, tym większa zawartość beta karotenu, witaminy B2 i fosforu.

Serdecznie polecam!

Aromatyczna dynia z klopsikami i żurawiną:

- 1,2 kg dyni
- 2 średnie cebule + dymka
- 1 mała cukinia
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 300 gramów mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka czosnku
- 0,5 łyżeczki chilli
- oliwa z oliwek
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka bułki tartej

Dynię wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę. Tak samo zrobić z cebulą. Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelnię wrzucić cebulkę i cukinię. Lekko posolić i smażyć na niewielkim ogniu na złoto. Dodać dynię, kumin, cynamon, czosnek, chilli i niecałą łyżeczkę soli. Wymieszać i smażyć aż dynia zmięknie. Można lekko podlać oliwą. Pod koniec dodać żurawinę. Przygotować klopsiki. Dymkę posiekać drobno. Mięso wymieszać z dymką, pieprzem, połową łyżeczki soli i łyżeczką bułki tartej. Wyrobić i formować niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. Następnie usmażyć je na rozgrzanym oleju  na złoto z obu stron. Kiedy kotleciki będą gotowe, dodać je do dyni, delikatnie wymieszać i pozwolić im się jeszcze razem smażyć przez kilka minut. Podawać ciepłe.

Smacznego!


Komentarze

  1. Mmm, przepadam za zupą dyniową i dynią generalnie, zapisuję sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki