TRYB JASNY/CIEMNY

Śniadaniowe burgery pomidorowe z wędzonym łososiem

 Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być zdrowe, niezbyt ciężkie, ale równocześnie sycące, zbilansowane i ...pyszne! Dziś mam dla Was idealną propozycję, która spełni wszystkie wyżej wymienione oczekiwania. Burgery, które zamiast puchatej bułki mają słodkie mięsiste pomidory, a zamiast tłustego kotleta, wędzonego łososia, jajko i pyszny, jogurtowy sos koperkowy.
Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają dużą ilość wapnia i witaminy D, które doskonale wpływają na rozwój komórek. Dzieci i młodzież w wieku szkolnym powinny mieć zbilansowaną dietę, pełną wartości odżywczych, białka i witamin. Dzięki temu, nie tylko będą zdrowo rosły, ale również będą z ochotą stawiać czoła nowym wyzwaniom.

Obecnie panuje trend polepszania diety dzieci. W szkołach zamykane są sklepiki, niezdrowy asortyment jest ekspresowo likwidowany a szkolne stołówki zamieniają się w dietetyczne jadłodajnie. Czy się z tym zgadzam? Tak. Uważam, że okres szkolny to czas, w którym najszybciej nabywamy nawyków żywieniowych, ponieważ jemy w grupie przyjaciół i w szeroko pojętym tempie. 


Szkolna przerwa nie ma nic wspólnego z ciszą i spokojem. Gwar, hałas, przepychanie, radość i oczywiście jedzenie. Jeśli da się uniknąć serwowania śmieciowego jedzenia dzieciom, trzeba z tego korzystać. Równolegle, uważam, że zdrowe jedzenie może być tak samo smaczne i fascynujące. Wystarczy trochę fantazji, szczypty humoru i szaleństwa, a na talerzu malucha wyląduje kosmicznie pyszne, zdrowe danie. 

Mój dzisiejszy przepis nawiązuje właśnie do tego. Burger pomidorowy z wędzonym łososiem, jajkiem i jogurtowym sosem koperkowym. Pyszny. Pełen dobrych i zdrowych składników, niezbędnego do rozwoju białka i witamin. Bez ulepszaczy, chemii i sztucznych barwników. Bez tłuszczy trans. Z cudnym jogurtowym sosem zamiast majonezu. Idealny na śniadanie dla dzieci!

Serdecznie polecam!

Śniadaniowe burgery pomidorowe z wędzonym łososiem, jajkiem i jogurtowym sosem koperkowym:

- 4 okrągłe pomidorki malinowe
- 1 kiszony ogórek
- 4 plastry wędzonego łososia
- 1 jajko
- 4 plasterki żółtego sera
- 1 łyżka śmietankowego kremowego serka
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól

Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Jajko ugotować na twardo.  Serek śmietankowy wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i posiekanym drobno koperkiem. Przyprawić do smaku solą. Ogórka pokroić w plasterki. Na dolną połówkę pomidora położyć plasterek sera, na ser dwa plasterki ogórka i kawałek łososia. Następnie łososia polać łyżeczką sosu. Na sos ułożyć duży plaster jajka i przykryć wierzchnią połówką pomidora. Aby burgery były stabilne można nakłuć je długą wykałaczką.

Smacznego!

Warzywa psiankowate 2015
Pora na pomidora!

Komentarze

  1. Świetny przepis. Właśnie na takie czekam najbardziej w mojej akcji. Oryginalne, kreatywne. Dziękuję za Twój wkład w akcję psiankowatą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki