TRYB JASNY/CIEMNY

Kremowy sos z awokado z bazylią i pomidorkami

 
Sos z awokado do makaronu? Brzmi dziwnie? A może super smacznie? Ciekawa jestem bardzo jakie są wasze odczucia. Dla mnie brzmi jak zatrzymane w biegu lato. Ostatnie upale chwile uchwycone na talerzu. Kremowy sos o cudownym kolorze i smaku. Nasycony bazylią i czosnkiem. Super zdrowy. Do tego kolorowe, słodkie ogrodowe pomidorki i lekko kwaskowaty sos z oliwy i octu balsamicznego. Bajka.

Wyobraźcie sobie taką rzecz. Zapraszacie na obiad przyjaciół, albo chcecie spędzić przyjemny czas z bliską Wam osobą. Przygotowujecie makaron z cudnym zielonym sosem w dosłownie 20 minut i rozkoszujecie się jego smakiem w najfajniejszym z możliwych towarzystwie. Wiecie, że to co jecie jest zdrowe. Ale zupełnie Wam to nie przeszkadza. Zdrowe nie znaczy mdłe, chude czy niesmaczne. To nowy wymiar słowa zdrowe. Zdrowe oznaczające wyjątkowe. Intensywne, odżywcze, sycące i piękne.
Taka idea zdrowego odżywiania bardzo mi odpowiada. Nie ma w niej nic z samoużalania się. Jest w niej duma i radość. Znacie to uczucie, kiedy robicie coś dla siebie, pomimo braku czasu i obowiązków? Kiedy idziecie na upragniony spacer po lesie, albo malujecie paznokcie. Albo kiedy z zakupów wracacie z torbami pełnymi zdrowych składników. Ja zawsze czuję tak samo. To takie połączenie ekscytacji z błogością i szczęściem.  A przecież tak niewiele potrzeba. Trochę zapału i dobrych chęci. Nawet czas nie jest problemem. Nie przy takim przepisie.

Serdecznie Was zachęcam, do wypróbowania tego wspaniałego dania. Jestem pewna, że nie pożałujecie i że będziecie jeszcze wielokrotnie do niego wracać.


Kremowy sos z awokado z bazylią i pomidorkami:

- 1 dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebula
- 250 gramów kolorowych pomidorków koktajlowych
- sok z połowy cytryny
- 2 duże ząbki czosnku
- duża garść liści bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
- ok.200 gramów dowolnego makaronu
- parmezan



Awokado wydrążyć, połączyć z sokiem z cytryny, bazylią i czosnkiem. Zblendować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pomidorki przekroić na połówki. Cebulę posiekać w cienkie piórka. Pomidory i cebulę wymieszać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i ziołami. Lekko posolić i popieprzyć. Odstawić na kilka minut. W tym czasie w dużej ilości mocno osolonej wody ugotować makaron. Najlepiej żeby był al dente. Odcedzić. Do makaronu dodać sos z awokado i pomidorki. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu. Można posypać tartym parmezanem.

Smacznego!

Warzywa psiankowate 2015Pora na pomidora!Wegetariański obiad V

Komentarze

  1. Ja uwielbiam makaron z awokado, więc podpisuję się pod "super smacznie " ;)
    Dziękuję za kolejny przepis w akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie, naprawdę. I kolejny świetny wpis z Twojej strony w mojej akcji ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki