TRYB JASNY/CIEMNY

Chlebek bananowy z solonymi orzeszkami



W ostatnim czasie jestem strasznie zabiegana. Minuty przelatują przez palce i zanim się obejrzę, dzień się kończy.. Dla każdego kto kiedykolwiek robił zdjęcia jedzeniu, dzień zaś kończy się z chwilą gdy zachodzi słońce. No cóż, bloguję dla Was w niemałą kratkę, ale planuję poprawę, więc trzymajcie kciuki mocno.
W ramach przeprosin dzielę się z Wami przepisem na pyszny i super prosty chlebek bananowy z solonymi orzeszkami. Przepis ten powstał jak zwykle przypadkiem. Miałam ochotę na coś słodkiego, ale nic tradycyjnego do mnie nie przemawiało. Do tego byłam przed zakupami i szafki świeciły pustkami. Znalazłam jedynie paczkę orzeszków na wieczór i przypomniałam sobie, że mam zamrożone banany. Tak, to było to!


Próbując surowe ciasto (wiem, wiem.. surowego ciasta się nie je.. ale ja tylko oblizałam łyżkę!) miałam wrażenie że smakuje jak solony karmel. Nie wiem czy znacie lody Słony Karmel w cukierni Sowa..Ja znam.. aż za dobrze.. Tak czy siak, ciasto smakowało nieziemsko! Po upieczeniu także. Jak na chlebek bananowy wyszło dość zbite. Nie twarde, tylko zwarte, przez co łatwo się kroi.

Jeśli piekliście kiedyś chlebek bananowy wiecie, że zdarza się, że wychodzi dość mokry. Oczywiście nawet wtedy pochłania się go ekspresowo. Może nawet szybciej niż w pozostałych wypadkach. W końcu, krzywo ukrojony kawałek trzeba wyrównać!

Bardzo Wam polecam ten przepis, jako ekspresowe rozwiązanie na słodkie pragnienia.
Kilka składników a efekt.. cudny!


Chlebek bananowy z solonymi orzeszkami:

- 4 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1,5 szklanki mąki
- 120 gramów cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 gramów solonych orzeszków ziemnych

Banany rozdrobnić widelcem na papkę. Jajka rozbełtać widelcem. Dodać banany, cukry i olej kokosowy. Wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Orzeszki posiekać lekko i wmieszać w masę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około godziny. 

Smacznego!



Komentarze

  1. orzechy i banan <3 najlepsze połącznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Same zdrowe składniki i te orzeszki... Kuszący ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę jest wyjątkowo dobry! Nie za słodki, o ciekawej strukturze :) Orzeszki super! Polecam :)

      Usuń
  3. Kusi! :) Czy zamiast oleju kokosowego można dać inny olej albo oliwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście!! Każdy roślinny olej i rozpuszczone masło :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki