TRYB JASNY/CIEMNY

Kasza jaglana z cukinią, bakłażanem i buraczkami w słodko balsamicznej marynacie



Lubię przygotowywać kaszę jaglaną jak robi się chłodno. Lubię jej rozgrzewające właściwości i kremowy smak. W połączeniu z warzywami smakuje wyśmienicie! A  ponieważ jest niezwykle sycąca, sprawdzi się doskonale jako zdrowy i satysfakcjonujący obiad dla całej rodziny.
Jeśli śledzicie mojego bloga regularnie wiecie, że bardzo często w tym co gotuję i piszę odwołuję się do mojego rodzinnego domu. I chyba nie ma w tym nic dziwnego, bo przecież to właśnie tam formują się nasze preferencje, umiejętności czy przyzwyczajenia. 

Mój rodzinny dom był zawsze pełen smaku. I mówiąc to wcale nie przesadzam. Moja Mama wyczarowywała w kuchni najróżniejsze smakołyki. Zawsze było pysznie, ale i zdrowo. Co jak co, ale zdrowego odżywiania moja Mama bardzo przestrzegała. 

I w tym momencie przypomina mi się kolejne wspomnienie związane z kaszą jaglaną. Jak chodziłam do liceum, moja Mama przechodziła fascynację kuchnią makrobiotyczną. Pamiętam jak dziś, kiedy w zimowe poranki, przed szkołą serwowała mi na śniadanie kaszę jaglaną z kawałeczkiem żółtego sera. Teraz brzmi to trochę dziwnie, ale wtedy naprawdę miało sens. Chcę tylko zaznaczyć, że nie było to ociekające tłuszczem śniadanie. Co to to nie! Kasza była ugotowana na sypko, zaś ser był jedynie niewielkim dodatkiem, ściśle związanym z zasadami makrobiotyki. Jakie one są dokładnie Wam nie powiem, bo nie jestem zbytnio w temacie, ale wspomnienie niczym fotografia wyraźnie wyryło mi się w pamięci.

Polecam Wam serdecznie używanie kaszy jaglanej w kuchni. To cudowny i zdrowy składnik, z którego wyczarujecie przepyszne desery, placuszki, ciasta, ale także pasztety, potrawki czy nawet sałatki.
Naprawdę warto!

Kasza jaglana z cukinią, bakłażanem i buraczkami w słodko balsamicznej marynacie:

- 100 gramów kaszy jaglanej
- 1 mały bakłażan
- 1 cukinia
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka siekanej bazylii
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżego majeranku
- 2 posiekane listki szałwii
- 1 posiekany liść lubczyku
- 1 podłużny ugotowany burak

Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku
- 0,5 łyżeczki soli

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć chwilę. Cukinię i bakłażana umyć i nieobierając pokroić w kostkę. Dodać na patelnię i smażyć razem, aż warzywa będą złotawe i zmiękną. Można podlać oliwy. Lekko posolić. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dodać do warzyw. Dobrze wymieszać. Zioła drobno posiekać i również dodać na patelnię. Posolić do smaku. Dodać starty parmezan. W miseczce wymieszać składniki marynaty. Buraka obrać i pokroić w niewielką kostkę. Zanurzyć buraka w marynacie i pozostawić w niej przez kilka minut. Kaszę podawać z buraczkami i marynatą.

Smacznego!


Wegetariański obiad V

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki