TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z pieczonego kalafiora i kukurydzy z makaronem



Przyszły ciepłe dni więc sezon grillowy w rozkwicie. Poza mięskiem i warzywami z grilla warto pamiętać o smakowitych dodatkach. Jeśli chodzi o mnie, to nie wyobrażam sobie grilla bez sałatki greckiej, ale lubię też czasem zaimprowizować.
Z mojej dzisiejszej improwizacji powstała bardzo smaczna sałatka z pieczonego kalafiora i kukurydzy z makaronem. Rzadko kiedy dodaję makaron do sałatek. Może dlatego, że w większości przypadków uważam, że w warzywach jest wystarczająco dużo smaku, by je dodatkowo przygłuszczać makaronem. Jednak dziś miałam na niego wyjątkową ochotę. Pewnie miała na to wpływ moja  nowa zdobycz - kulinarna biblia The Silver Spoon. Och, jak jestem zakochana w tej książce. Nie dość, że ta wielka, opasła księga jest przepięknie wydana to jeszcze w dodatku zawiera chyba wszystkie możliwe pozycje z kuchni włoskiej. A jak kuchnia włoska to oczywiście makaron. No, nie dało się przed nim uciec.


Pomimo, że moja dzisiejsza sałatka na grilla nie jest przepisem zaczerpniętym z tej książki, gdzieś w podświadomości usłyszałam głos, który bez większego wysiłku namówił mnie na wykorzystanie makaronu. Wyszło bardzo fajnie. Delikatne makaronowe kolanka są tak urocze, że mogłabym patrzeć na nie godzinami. Też tak macie, że fascynujecie się super kształtami jedzenia?U mnie było tak od zawsze. Malutkie patisony, fikuśny makaron ( a jest go milion odmian), śmieszne, nie do końca wyrośnięte marchewki.. Wszystkie je kocham!

Wracając do mojej sałatki, to wykorzystałam w niej dziś patent na pieczone warzywa. Oczywiście jeśli nie chcecie tego robić, możecie spokojnie zamienić pieczony kalafior na jego tradycyjną formę - z wody, zaś pieczoną kukurydzę, na tą z puszki.. ale jeśli macie czas, to zdecydowanie zachęcam Was do spróbowania mojej wersji. Słodka, soczysta kukurydza jest zupełnie inna niż ta z puszki..a przede wszystkim nie zawiera chemii. Cóż, ten argument powinien przeważyć. Pieczony kalafior zaś dodaje sałatce dodatkowy efekt. Jego przypieczone brzegi wyróżniają się w misce, tworząc niesamowitą kompozycję kolorów. 

Bardzo polecam!

Sałatka z pieczonego kalafiora i kukurydzy z makaronem:

- 1 kalafior
- 2 kolby kukurydzy
- 0,5 małej czerwonej cebuli
- 1 zielony ogórek
- mały pęczek szczypiorku
- 300 gramów makaronu kolanka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrego ketchupu
- 1 łyżeczka sosu piri piri
- 0,5 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek

Makaron ugotować al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na małe różyczki. Polać lekko oliwą i posypać solą. Wymieszać, tak by wszystkie składniki się połączyły. Kukurydzę obrać, oczyścić i także lekko polać oliwą. Oba warzywa wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut, co jakiś czas mieszając kalafior i przekręcając kukurydzę. Kalafior powinien być lekko przypieczony na brzegach, tak samo kukurydza. Wyjąć, wystudzić. Makaron odcedzić. Kukurydzę stawiając kolbą w pionie, skroić nożem, oddzielając ziarnka od trzonu. Wymieszać makaron, kukurydzę i kalafior, wraz z oliwą która pozostała z jego pieczenia. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z cebulą i szczypiorkiem. Ważne by cebulka i szczypior były skrojone drobno. W kubku wymieszać ketchup z majonezem, solą i sosem piri piri (ostre chilli). Dodać do sałatki, wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Smacznego!



Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki