Muffinki jajeczne ze szparagami
Dzień trzeba rozpoczynać z przytupem. Koniecznie solidnym zdrowym śniadaniem, które pozwoli nam działać na najwyższych obrotach przez kolejne kilka godzin. Dziś mam dla Was pomysł na takie przepyszne i sycące, zdrowe śniadanie - Muffinki jajeczne z zielonymi szparagami.
To jeden z tych przepisów, które zwykle robię "na oko", ale dziś postanowiłam się skupić i wszystko dokładnie zanotować. Moje muffinki są z zielonymi szparagami, ale nie czujcie się w żaden sposób zobligowani do ograniczenia warzyw tylko do tych zielonych piękności. Spokojnie możecie wykorzystać brokuły, paprykę, cukinie i inne. Każdy z nich będzie pasował idealnie i sprawdzi się jako doskonała baza śniadaniowych muffinków.
Jakby tego było mało, moje śniadaniowe muffinki są bezglutenowe! Mmm.. Pyszności!
Muffinki jajeczne ze szparagami:
- 8 jaj z wolnego chowu
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki żółtego sera
- 1 cebula
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 duża pieczarka
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
Szparagi umyć, obrać, poodcinać końce i resztę pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć kilka minut aż cebulka się zarumieni a szparagi lekko zmiękną. Dodać pokrojoną w kostkę pieczarkę, posolić połową łyżeczki soli i jeszcze chwilę przesmażyć. Jajka rozbełtać w misce z mąką kukurydzianą. Osolić połową łyżeczki soli. Przygotować sylikonową foremkę do muffinków. Piekarnik nagrzać do do 180 stopni C. Do foremki, na spód powkładać po dużej łyżce warzyw, następnie zalać je masą jajeczną. Wierzch lekko posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam make kukurydziana w wypiekach!
:)
Jest mi niezmiernie milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Dzięki, cała przyjemność po mojej stronie :)
OdpowiedzUsuń