TRYB JASNY/CIEMNY

Fasolka z migdałami i smażonym czosnkiem



Okres kiedy pojawia się pierwsza fasolka szparagowa ma dla mnie wyjątkowe znacznie. Nie tylko bardzo ją lubię, ale także sygnalizuje, że nadciąga fala "dostaw" z ogrodu mojej Mamy. Tak, moja Mama od czasu kiedy prowadzi ogród ma prawdziwe wysypy fasolki szparagowej. I powiem Wam szczerze, że właśnie tą mamową lubię najbardziej.
Chyba większość ludzi ją lubi. Zaś ci, którzy twierdzą, że nie bardzo, pewnie mają na myśli fasolkę z łykami. No niestety, takiej to i ja niezbytnio.. Tajemnicą jest by fasolka nie była zbyt duża, przerośnięta. To właśnie od zbyt długiego dyndania na strąkach pojawiają się nieprzyjemne łyka. 
Fasolka od mojej Mamy jest maślana, cudna, powiedziałabym nawet, że lekko słodka. Myślę, że gdyby była taka możliwość jadłabym ją na surowo.. ale chyba w wersji gotowanej smakuje mi bardziej.


Żeby nie powtarzać bez końca tych samych schematów i przepisów, odchodzimy od fasoli okraszonej masłem i bułką tartą. Dziś mam dla Was fasolkę z chrupiącym, aromatycznym czosnkiem i kawałkami migdałów. Proste jak drut, a jakie pyszne..! Doskonałe. Sama  byłam zdziwiona  efektem końcowym. 
Ten przepis możecie wykorzystać na wiele sposobów. Z jednej strony możecie potraktować go jako pełnowartościowy posiłek i wciągnąć nosem całą miskę fasolki - pamiętając, że zawiera bardzo dużo roślinnego białka i równocześnie malutko kalorii, albo wykorzystać ją jako dodatek, warzywko czy przystawkę. Jestem pewna, że w każdej wersji będzie Wam równie smakować i że będziecie wracać po więcej.

Serdecznie polecam!


Fasolka z migdałami i smażonym czosnkiem:

- 0,5 kg zielonej lub żółtej fasolki
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże garści migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól

Fasolkę umyć, obrać i ugotować na miękko w mocno osolonej wodzie. Orzechy posiekać na średniej wielkości kawałki, czosnek pokroić w plasterki. Orzechy i czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć kilka chwil na średnim ogniu, aż czosnek się lekko zezłoci i zacznie intensywnie pachnieć. Lekko posolić. Uważać, by się nie spalił, bo będzie gorzki. Następnie do orzechów i czosnku dodać ugotowaną i odcedzoną fasolkę. Wymieszać.

Smacznego!


Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknikUczta pod gołym niebem

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki