TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta z czerwonej fasoli z jabłkiem

 Jeśli czytacie mojego bloga od jakiegoś czasu, wiecie, że mam szczególną słabość do past z czerwonej fasoli. Przygotowałam ich już całe mnóstwo, we wszystkich możliwych wariantach i smakach. Ale ciągle mi mało.. nie mogę przestać i wciąż tworzę.
Dziś postanowiłam połączyć czerwoną fasolę z jabłkiem i cebulką. To był zdecydowanie dobry wybór. Pasta wyszła delikatna, lekko słodka, o cudnym jabłkowym aromacie. Nie należy do gęstych, także będzie fajnie pasować do podawania jako dip. Możecie ją swobodnie wykorzystywać do maczania surowych warzyw lub nachos. Fajnie smakuje podana z gotowanym jajkiem, lub posmarowana bezpośrednio na chlebie. Pychota!

Spróbujcie także mojej pasty z czerwonej fasoli z tahini, z czerwonej fasoli z gomasio, z miętą i orzechami lub z fasolą i awokado.



Pasta z czerwonej fasoli z jabłkiem:

- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie jabłka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki chilli

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i udusić do miękkości na oliwie. Jabłka obrać i wypestkować. Pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i dusić kilka chwil z majerankiem i chilli. Fasolę odcedzić i przepłukać wodą. Przełożyć do blendera, dodać cebule z jabłkiem. Zmiksować na gładką masę. Posolić. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Schłodzić.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki