TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta z bakłażana z tahini


 Lubicie bakłażana? Ja bardzo. Pod każdą postacią. No może niekoniecznie na surowo, ale w wersji ugotowanej, upieczonej lub usmażonej - zawsze!
Bakłażany to bardzo wdzięczne warzywa. Można z nich przygotować wystawne koreczki, nadziewając ricottą i granatami, albo faszerować kaszą jaglaną. Można też przygotować ostrą sałatkę z grillowanym bakłażanem. Dziś mam dla Was przepyszną pastę z pieczonego bakłażana z pastą tahini. Jaki smak.. Jaki aromat. Wspaniała, zdrowa i idealna na spotkania z przyjaciółmi. Wystarczy postawić miseczkę z pastą na środku stołu i każdy z gości może sobie w niej maczać warzywa, paluszki chlebowe grissini lub np. tortille.
Bardzo polecam.
P.S. Na grzankach smakuje równie pysznie!


 




Pasta z bakłażana z tahini:

- 2 średnie bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki tahini
- 1 łyżeczka soli


Bakłażany umyć, odciąć im końcówki i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut. Wystudzić, następnie zdjąć skórę. Miąższ przełożyć do blendera wraz z pastą tahini, czosnkiem i solą. Zmiksować na gładką masę. Schłodzić. Podawać z warzywami jako dip, lub jako pastę na grzankach.

Smacznego!


Komentarze

  1. cudowna pasta, może stanowić dodatek do pieczywa, ale również dodatek do sosów, kotlecików i innych obiadowych propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jakby trochę orientalna, a jednak taka znajoma...Pyszna! :)

      Usuń
  2. Idealna do świeżego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się podoba - łatwa i pyszna. Muszę tylko domową tahinę zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki