TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta jajeczna z pokrzywą i miętą

Zakochałam się w pokrzywie! Żeby jeszcze tak nie parzyła przy zrywaniu a była by wręcz idealna! Po ostatnich chipsach pokrzywowych zostało mi kilka garstek pokrzywy do wykorzystania. Musiałam coś wymyślić. I tak właśnie wpadłam na pomysł cudnej, śniadaniowej pasty. Powiem Wam szczerze, że przez ułamek sekundy miałam leciutką obawę, co z tego będzie. Intuicja podpowiadała mi aby połączyć pokrzywę z miętą, ale robiłam to po raz pierwszy. Nie mogłam podjąć lepszej decyzji. Pasta wyszła genialna w swej prostocie. Została wyjedzona do ostatniej łyżeczki a ja z dumą prężyłam pierś. Spróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto!







Pasta jajeczna z pokrzywą i miętą:

- 3 jajka
- 60 gram chudego twarogu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- duża garść liści pokrzyw
- 2 duże łyżki mięty
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy 

Liście pokrzywy wrzucić na łyżeczkę oliwy na patelnię i na niewielkim ogniu smażyć. Kiedy wyraźnie zmieni konsystencje, stanie się krucha dodać 1 łyżkę posiekanych listków mięty. Posolić szczyptą soli i chwilkę razem przesmażyć. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jaja ugotować na twardo. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mocno rozdrobniony ser dodać do jajek. Wymieszać majonez z musztardą. Wystudzoną pokrzywę z miętą drobno posiekać. Łyżkę świeżej mięty także posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Lekko posolić do smaku.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki