TRYB JASNY/CIEMNY

Jabłka pod owsianą kruszonką

Nachodzi mnie czasem, nagle, zupełnie niespodziewanie ochota na coś słodkiego. Oczywiście, jest to ochota na już! na teraz, bez wyrabiania ciasta, czekania itd. Mało jest opcji słodkości, które możemy wykonać bardzo szybko by zaspokoić swoje łakomczuchowe skłonności. Nie mogłam się powstrzymać, musiałam upiec jabłka pod owsianą kruszonką. Wyszły pyszne, lekko słodkie, cynamonowe. Kruszonka jest inna niż zwykle, chrupiąca, apetyczna. Całość przygotujecie w 20 minut. Jeśli jeszcze dodacie do niej ekspresowe lody bananowe efekt będzie powalający. Idealny przepis na takie szare, deszczowe dni jak dziś! Bardzo Wam polecam!







Jabłka pod owsianą kruszonką:

- 6 jabłek
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżka miodu
- 150 gram płatków owsianych
- 150 gram ciastek owsianych z czekoladą
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 100 gram masła

Jabłka obrać, wydrylować i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię i dusić do miękkości,w  razie co, co jakiś czas podlewając lekko wodą. Kiedy zmiękną i zmienią kolor dodać miód, rodzynki i cynamon. Ciastka owsiane pokruszyć, masło pokroić w kostkę. Do miksera wrzucić płatki owsiane, ciastka, cukier, aromat waniliowy i masło. Zmiksować krótko. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut. Podawać z lodami bananowymi.

Lody bananowe:

- 3 zamrożone banany
- 1 łyżka masła orzechowego

Składniki zmiksować i ponownie schłodzić w zamrażalce. Podawać z ciepłymi jabłkami pod kruszonką.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki