TRYB JASNY/CIEMNY

Tofucznica z zielonymi warzywami

Dziś mam dla Was propozycję zdrowego, wegańskiego śniadania. W sumie, wcale nie musi być tylko wegańskie. Z wielką przyjemnością zjadła je dziś moja 83 letnia Babcia, która weganką zdecydowanie nie jest i nic nie wskazuje, że nią zostanie.
Tofucznica, czyli śmiesznie zniekształcona jajecznica bez jajek. Zamiast jajek mamy tofu i kilka innych sekretnych składników, które sprawiają, że smakuje doskonale i bardzo przypomina pierwowzór. To jedno z moich ulubionych śniadań. Tona warzyw, tofu i trochę przypraw. Po jedzeniu, aż czuć jak całe ciało się śmieje z radości. Niesamowite uczucie, które każdemu polecam. 

Poza tym, co Wam szkodzi? Zawsze to powtarzam. Nikogo nie namawiam, do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych, bo z jedzeniem jak z polityką i religią.. to działy, których świadomie lepiej nie tykać przy stole. Ale zachęcam do próbowania. Bo przecież dopiero jak poznamy jakiś smak możemy oficjalnie stwierdzić, czy nam smakuje czy nie. Inaczej to tylko puste gadanie. A zatem zachęca. Próbujcie, oceniajcie. Może tofucznica stanie się dla Was ciekawą odskocznią od tradcyjnych jajek? A może będziecie chcieli zaskoczyć kilku znajomych? 


W przypadku tej konkretnej tofucznicy, ilość zielonych warzyw robi całe czary. Jarmuż, brokuły, seler naciowy, cukinia. WOW! Ile antyoksydantów, ile chlorofilu, ile witamin! To jak eliksir młodości na przypadkowym, babcinym talerzu. 

Serdecznie polecam!  

A jeśli chcecie sprawdzić przepis na inną tofucznicę - Tofucznica z warzywami 

Tofucznica z zielonymi warzywami:

- 1 kostka tofu naturalnego 
- 1 mały brokuł
- 1 seler naciowy
- 2 małe cukinie
- 4 duże garście jarmużu
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki startego żółtego sera (u mnie wegański)
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól
- oliwa z oliwek
- 0,5 szklanki wody

Warzywa umyć. Brokuł pokroić w bardzo cienkie plasterki. Seler naciowy pokroić drobno w kosteczkę. Cukinie, nie obierając pokroić w cienkie plasterki. Jarmuż posiekać drobno jak pietruszkę. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach. Na oliwie podsmażyć brokuł z selerem i cukinią. Posolić.  Smażyć, aż warzywa lekko zmiękną. Dodać jarmuż. Podlać wodą, dusić do miękkości. Dodać paprykę wędzoną, wymieszać. Następnie do warzyw dodać rozdrobnione w palcach tofu, starty ser i płatki drożdżowe. Wymieszać, spróbować i dodać sól do smaku.

Smacznego!


Jemy sezonowo! Jesień

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki