TRYB JASNY/CIEMNY

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to smak o którym marzyłam od dłuższego czasu. Soczysty słodki burak w cudownie aromatycznym oleju, pachnącym przyprawami i czosnkiem. Bajka. Myślałam o nim tak długo, że w końcu musiało to zaowocować prawdziwym, kulinarnym sukcesem.
Kolendra, kumin, brązowa gorczyca, czosnek.. kiedy podsmażają się na patelni uwalniają mnóstwo olejków eterycznych, które wnikają w smak tłuszczu nadając mu zupełnie nowego wymiaru. Aby dodatkowo wzmocnić efekt można przed dodaniem ich na patelnię roztłuc je lekko w moździerzu. 

Wiecie, że buraki to cudowne antidotum na zakwasy i osłabienie, bóle mięśni pojawiające się np. po intensywnych treningach? Dlatego jeśli ćwiczycie, bądź prowadzicie intensywny i stresujący tryb życia nie wyrzucajcie tych pięknych warzyw ze swojego codziennego menu. Są wspaniałe. Wielowymiarowe i niezwykle smaczne.


Zachęcam Was także do spróbowania innych przepisów z wykorzystaniem buraków:


- Krem z buraka z mlekiem kokosowym
- Odżywczy koktajl z buraka
- Hummus buraczany

Carpaccio z buraka :

- 2 pieczone buraki
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy
- sól
- natka pietruszki

Buraki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Na patelni rozgrzać olej, dodać do niego nasiona kuminu, gorczycy i kolendry. Smażyć aż zaczną podskakiwać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili zdjąć z patelni. Aromatycznym olejem polać buraki. Posolić. Posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Andrzejkowa uczta Grzyby i warzywa jesienne 2016

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki