TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z kalafiorem i tofu

Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na sałatkę z kalafiora, koperku i pomidorów. Sałatka idealna bez dwóch zdań. Dziś mam kolejną wariację na temat: sałatkę z kalafiora z tofu. Ten niepozorny dodatek sprawia, że jest ona trochę bardziej kremowa, treściwa i sycąca.
Jeśli nie jesteście zwolennikami tofu nie bójcie się, w tej sałatce go nie wyczujecie. Jest on rodzajem spoiwa, łącznika i składnikiem, który bardziej odpowiada za całokształt niż za pojedynczy element. Sałatka jest tak dobra, że spokojnie sprawdzi się na imprezach ( szczególnie tych tradycyjnych), gdyż nikt nie zarzuci Wam, że jecie jakoś dziwnie i bez wyrazu. Co to to nie! Ta sałatka zdecydowanie ma wyraz. Jest pyszna i musicie jej spróbować.

Serdecznie polecam!


Sałatka z kalafiorem i tofu:

- 1 mały kalafior
- 1 kostka tofu naturalnego lub z bazylią
- 3 łyżki majonezu ( u mnie wegański)
- 1 pęczek koperku
- 200 gramów kolorowych pomidorków koktajlowych
- pieprz
- sól

Kalafior ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Koperek posiekać drobno, pomidorki pokroić na połówki. W misce połączyć kalafior, koperek, pomidorki. Do miski wkruszyć tofu i dodać majonez. Wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!

Andrzejkowa uczta

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki