TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa z warzyw i pieczonej papryki

 Pieczone papryki są nieziemskie. Słodkie, aksamitne, aromatyczne. Uwielbiam je. Szczególnie w połączeniu z dobrej jakości oliwą z oliwek, czosnkiem i świeżymi ziołami. Smakują bosko. Jednakże pieczone papryki sprawdzają się także świetnie w zupie. Dzięki nim, każda zupa zyskuje na wartości, a jej smak naprawdę zachwyca.
Co jakiś czas, kiedy mam wolniejszy dzień, od rana nastawiam rosół. Oczywiście od czasu kiedy nie jej mięsa, mój rosół jest na bazie warzyw, ale słowo honoru - uwielbiam go. Pod koniec dodaję liść lubczyku i cały dom do wieczora pachnie tą wspaniałą zupą. Mam takie poczucie, że rosół, na bazie warzyw jest dla naszego organizmu niczym eliksir. Nie ma w nim puryn, nie ma tłuszczów, ani składników, na które trzeba uważać. Tylko wszystko to co najcenniejsze z warzyw. Taki rosół, to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie, albo energetyczny napój o poranku. Wystarczy szklanka a od razu poczujemy przypływ sił.
Ale nie o rosole dziś mowa. Ponieważ zawsze gotuję go trochę za dużo, tradycyjnie na jego bazie powstaje sporo różnych zup. Od pomidorowej począwszy po flaczki z boczniaków. Dziś jednak wykorzystałam warzywa na których gotował się rosół, upiekłam papryki i zrobiłam cudowną,  aromatyczną zupę krem. Wygląda nieziemsko, smakuje zjawiskowo, jest super zdrowa.

 To tyle w temacie. Kropka.

Serdecznie polecam!


Zupa z warzyw i pieczonej papryki:

- 0,7 l domowego rosołu warzywnego
- 2 korzenie pietruszki
- 2 duże marchewki
- 1 por
- kawałek selera
- 4 duże papryki ( 2 żółte + 2 czerwone)
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Rosół ugotować na marchewce, porze i pietruszce. W razie co warzywa ugotować w warzywnej kostce rosołowej.  Papryki umyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut, aż skóra papryk zacznie czernieć. Ma być miejscami czarna. Papryki wyjąć, przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie z papryk zdjąć skórę i przełożyć je do rosołu, odkładają po kawałku z każdej papryki, do dekoracji. Rosół zmiksować, wraz z warzywami i pieczonymi paprykami, na jedwabisty krem. Doprawić papryką, solą i oliwą. Podawać z grzankami, pokrojonymi paprykami i świeżymi ziołami.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki