TRYB JASNY/CIEMNY

Zdrowy Lunch Box : Makaron z Buraczanym Hummusem i Fasolowe kulki mocy

Od jakiegoś czasu prosiliście mnie na blogu i na Facebooku, abym przygotowała przykładowe zestawy do pracy. Lunch boxy, które nie tylko szybko się przygotowuje, ale także jest trochę radochy przy ich jedzeniu. Oto odsłona pierwsza, mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
Jedzenie do pracy, oczywiście wliczając kanapek, powinno być dobre zarówno na ciepło jak i zimno. Nie zawsze bowiem mamy możliwość, aby je podgrzać a czasem zwyczajnie brak nam dodatkowych minut. Dlatego też świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki i.. makarony. Makaron z gęstym, treściwym sosem to świetna sprawa. Doskonale pasują pesto oraz hummusy. Dzięki swojej gęstej, lepkiej konsystencji trzymają się kurczowo makaronu ułatwiając nam proces jedzenia.

Warto jednak pamiętać, że jedzenie do pracy to nie tylko oszczędność czasu. Taki posiłek musi być wystarczająco smaczny, kolorowy i zróżnicowany, aby pomóc nam nie tylko zachować wysoki poziom koncentracji, ale również by uchronić nas przed podjadaniem. Dlatego dziś mam dla Was nie tylko makaron, ale również zdrowy słodycz- wysokobiałkowe kulki mocy z białej fasoli, które skutecznie powstrzymają nas od zjedzenia kolejnego batonika. 


Mam nadzieję, że taka propozycja będzie Wam odpowiadać. Czekam na sugestie, wskazówki i uwagi.

Makaron z Buraczanym Hummusem:

- 100 gramów makaronu pełnoziarnistego
- 1 upieczony burak
- 4 łyżki hummusu
- sól
- 50 gramów ziaren słonecznika
- 1 laska selera naciowego 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Buraka zetrzeć, wymieszać z hummusem i zmiksować na gładką masę. Dodać sól do smaku. Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki. Słonecznik podprażyć na suchej patelni na złoto. Makaron wymieszać z sosem i selerem naciowym, posypać pestkami słonecznika. 


Fasolowe kulki mocy:

- 1 puszka białej fasoli
- 6 daktyli
- 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu/syropu klonowego
- 4 łyżeczki kakao
- 5 łyżek poppingu z amarantusa

Daktyle pozbawiamy pestek i zalewamy gorącą wodą na ok. 30 minut. Po tym czasie odcedzamy. Fasolę odcedzamy z puszki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie łączymy fasolę z daktylami i syropem z agawy i miksujemy na gładką masę. Kolejno dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką do połączenia. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Aby kulki były słodsze można dodać więcej syropu klonowego lub miodu, w zależności od indywidualnych preferencji.

Smacznego!
Jemy sezonowo! Jesień

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki