TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa dyniowa z masłem orzechowym


Dynia jest moją ukochaną bazą do jesiennych, rozgrzewających zup. Jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale jej cudny pomarańczowy kolor automatycznie dodaje nam energii. Od razu robi się milej i cieplej.
Dzięki dużej zawartości beta karotenu i innych składników odżywczych, dynia to cudowny, naturalny lek na wiele dolegliwości. Między innymi, badania wykazały cudowny wpływ chroniący przed występowaniem nowotworów. Potwierdzone jest także działanie dyni, obniżające ciśnienie krwi. Można by było w nieskończoność wymieniać zdrowotne właściwości dyni, ale dziś nie o tym. Dziś mam dla Was przepis ekspresowy. Zupa dyniowa, która robi się sama, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Słońce na talerzu. Życiodajna siła. 
Dlatego, póki jest sezon na dynię zachęcam Was z całego serca, róbcie przeciery. Dzięki nim będziecie mieli dynię zamkniętą w słoiczkach przez resztę roku.

Serdecznie polecam!


Zupa dyniowa z masłem orzechowym:

- 1,5 szklanki puree z dyni
- 2 łyżki masła orzechowego
- 700 ml bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki chilli
- 1 ząbek czosnku
- sól

Do bulionu dodać dynię i masło. Zagotować. Dodać czosnek i chilli. Zmiksować. Przyprawić solą do smaku.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki