TRYB JASNY/CIEMNY

Krakersy z ciecierzycy z sezamem



Ten przepis wcale nie miał być na krakersy. Miałam w planie pieczone pierożki, które zresztą wyszły bardzo dobrze, ale troszkę pękały i wyglądały mało estetycznie. Następnie myślałam o tarcie, aż wpadłam na pomysł krakersów. To był strzał w dziesiątkę. Kruche, smakowite, niewielkie. Idealne do schrupania na szybko bądź jako dodatek do piwa.
To jeden z przepisów, które same się robią. No może pomijając rozwałkowywanie, ale to też idzie szybko. Dodając do tego ekspresowe wykrawanie kieliszkiem do wódki wychodzi efekt prawie natychmiastowy. Bardzo polecam ten przepis, bo jest prosty, smakowity i dobry na każdą okazję. A poza tym to doskonały argument by nie objadać się sklepowymi ciasteczkami, paluszkami i chipsami tylko zrobić coś wartościowego samodzielnie.

Serdecznie polecam!


Krakersy z ciecierzycy z sezamem:

- 400 gramów mąki z ciecierzycy
- 200 gramów mąki ryżowej + do podsypania
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- sezam

Mąki przesiać i wymieszać z wodą, oliwą z oliwek i solą. Wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto na cienki placek. Z placka wycinać niewielkie kółeczka ( kieliszkiem do wódki). Kółeczka układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Każde kółeczko posmarować oliwą ( pędzelkiem) i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki