Kotlety soczewicowe z czubrycą
Kotlety soczewicowe to moja wielka słabość i duma zarazem. Z jednej strony nie mogę się im oprzeć i zawsze zjadam za dużo, z drugiej uwielbiam obserwować jak zajadają się nimi moi bliscy. Każdorazowo przygotowując je słyszę zdania "oj chyba mogę nie jeść mięsa", albo " taka dieta to ja rozumiem". Czy trzeba czegoś więcej?
Serdecznie polecam!
Kotlety soczewicowe z czubrycą:
- 400 gramów zielonej soczewicy
- 200 gramów kaszy jaglanej
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki czerwonej czubrycy
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- sól
- oliwa z oliwek
Zieloną soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Kaszę jaglaną ugotować również w osolonej wodzie aż będzie kleista. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę usmażyć na oliwie, lekko posolić. Dodać startą marchew. Smażyć aż marchew zmięknie i nabierze kolorów. Dodać przyprawy i posiekany pęczek szczypiorku. Następnie wymieszać z soczewicą i kaszą jaglaną. Wyrobić dłońmi aż masa będzie spójna i klejąca. Spróbować. Powinna być wyrazista w smaku. W razie potrzeby dodatkowo doprawić. Z masy formować nieduże kotleciki i smażyć na oliwie na złoto z obu stron. Podawać z surówką, pomidorami bądź jako część wegetariańskiego burgera.
Smacznego!
a z czerwonej można ? ja bedac w Bułgarii nie raz zawsze przywoże ichniejsze przyprawy ,ale czubryca tylko zielona czyli cząber inaczej , a przyprawę szarena sol polecam poezja kompozycji przypraw
OdpowiedzUsuń:)
Jasne, że można! Czerwona jest nawet prostsza w obróbce :) Bo po rozgotowaniu się bardziej klei :) Uwielbiam takie przyprawy, są najlepsze!! :)
Usuń