TRYB JASNY/CIEMNY

Warstwowa sałatka z jajkiem, kurczakiem i sosem czosnkowym - Niezawodna

 Za chwilę Sylwester. Nowy Rok tuż tuż. Cudowny, radosny czas. Pewnie większość z Was szykuje się na wieczorne wyjście, albo przygotowuje w popłochu coś ekstra na wieczór. Jeśli nadal szukacie inspiracji, mam dla Was niezawodny przepis, na sałatkę, którą moi przyjaciele wręcz kochają.
Warstwowa sałatka z jajkiem, kurczakiem i sosem czosnkowym to super smaczny przepis. Nie wymaga wiele pracy, ani doświadczenia, więc można przygotować ją na ostatni moment. Gwarantuję, że zostanie z Wami na dłużej. Jest doskonała. Od kiedy zrobiłam ją pierwszy raz, moi bliscy i przyjaciele wciąż proszą o przepis. I jak na złość, każdorazowo gdy przygotowywałam ją w domu, znikała tak szybko, że nawet nie dawałam rady uwiecznić jej na zdjęciu. Dziś też, połowa zniknęła od ręki, ale postanowiłam, że to najwyższy czas by się z Wami nią podzielić, więc zrobiłam szybkie "ratowanie" i sałatka prawie jak nowa.

Serdecznie polecam!

A na Nowy Rok życzę Wam Kochani, dużo szczęśliwości codziennych, zdrowia i nieustających marzeń. Dopóki mamy w sercu słońce i marzenia, wszystko może się zdarzyć!

Paulina



Warstwowa sałatka z jajkiem, kurczakiem i sosem czosnkowym - Niezawodna:

- 1 główka sałaty lodowej
- 1 szklarniowy ogórek
- paczuszka pomidorków koktajlowych
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 4 jajka 
- 1 duży jogurt naturalny
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- cebulka smażona ( np. z Lidla)
- sól 
- pieprz

marynata do mięsa:

- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czosnku
- 0,5 łyżeczki chilli
- 0,5 łyżeczki papryki
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki soli


Jajka ugotować na twardo. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paseczki. Ważne by były cienkie, bo dzięki temu szybko się zamarynują i smażenie zajmie moment. Przygotować marynatę. W miseczce połączyć 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 0,5 łyżeczki chilli, 0,5 łyżeczki papryki czerwonej, 1 łyżka miodu, 0,5 łyżeczki soli. Całość wymieszać i w tak przygotowanej marynacie dokładnie zanurzyć mięso. Warto wysmarować nią wszystkie kawałki, dzięki czemu będą lepsze. Tak przygotowane mięso powinno postać w marynacie co najmniej 15 minut, a jeśli macie więcej czasu, warto zostawić je w niej na noc w lodówce. Po czasie marynowania mięso usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Na patelnię wkładać po kilka kawałków, nie wszystko na raz. Dzięki czemu temperatura nie obniży się nagle i unikniemy puszczania wody przez mięso. W ten sposób usmażyć kurczaka na złoto brązowo. 
Przygotować sos czosnkowy. Wymieszać jogurt z majonezem, przeciśniętym czosnkiem i 0,5 łyżeczki soli. W razie potrzeby dosolić do smaku. Sos ma być intensywny.
Sałatę posiekać na mniejsze kawałki. Ogórka umyć i pokroić w grubą kostkę. Pomidorki przekroić na połówki. Cebulkę obrać i pokroić w cienkie półksiężyce. W przeźroczystym naczyniu układać kolejno: sałatę lodową wymieszaną z ogórkiem, pomidorkami i cebulą. Na warzywa układamy usmażonego kurczaka. Na kurczaka układamy jajka na twardo pokrojone w kostkę. Całość zalewamy sosem czosnkowym, zaś wierzch zasypujemy obficie smażoną, chrupiącą cebulką.

Smacznego!
 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki