TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka śledziowa warstwowa

Moi drodzy, przepis na sałatkę śledziową, którym się z Wami dziś dzielę, to prawdziwa legenda. Słowo honoru. Nie przesadzam. Od kiedy moja Mama zrobiła ją po raz pierwszy, nastało istne szaleństwo. Wszyscy ją chcieli, ze stołu znikała pierwsza. Nie ma chyba lepszego komplementu dla dania. Jeśli szukacie pomysłu na śledzie, a znudziła się Wam klasyczna wersja, koniecznie spróbujcie mojej sałatki. Jest doskonała!
Tak jak mówiłam, warstwowa sałatka śledziowa, od chwili pojawienia się na naszym stole skradła serce wszystkich, którzy jej próbowali. Dlatego też nie wyobrażamy sobie bez niej żadnej uroczystości. Nie ma znaczenia czy są to urodziny, imieniny, rocznica czy Święta. Sałatka śledziowa musi być. I to najlepiej w wersji powiększonej - co najmniej z podwójnej porcji.

Jest taka smaczna, że nawet najbardziej wybredni goście nie są w stanie się jej oprzeć. Bez względu na to czy lubią śledzie, czy też od nich stronią, biorą dokładkę po dokładce i ciągle chcą więcej.

Kochani, w ostatnich dniach staram się podzielić z Wami jak największą ilością sprawdzonych, pewnych przepisów, które będziecie mogli wykorzystać na Święta. Obiecuję, że ten również Was nie zawiedzie. Możecie go spokojnie przygotować w ciemno. Sukces murowany!

Serdecznie polecam!


Sałatka śledziowa warstwowa:

- ok. 4,5 płatów śledziowych
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 4 jajka
- 50 gramów żółtego sera
- 200 ml majonezu
- 100 gramów kremowego serka np."Mój Ulubiony"
- sól
- pieprz


Śledzie zamoczyć na kilka godzin, aby złagodniały, dzięki czemu nie będą zbyt słone. Poziom odmoczenia najlepiej dostosować do własnych preferencji. Po godzinie warto sprawdzić, spróbować i w razie potrzeby pozostawić w wodzie na dłużej. Następnie odcedzić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i pokroić w małą kosteczkę.Wymieszać z cebulką. Jajka ugotować na twardo. Majonez i kremowy serek wymieszać i bardzo dokładnie połączyć, tak by nie miały grudek. Przygotować szklane, najlepiej prostokątne naczynie, tak by w ułożonej sałatce widoczne były warstwy. Na dnie naczynia ułożyć śledzie. Na śledzie rozłożyć pokrojoną drobno cebulkę i jabłka. Na cebulkę zetrzeć jajka ugotowane na twardo, na drobnych oczkach. Jajka lekko posolić i popieprzyć. Na jajka nałożyć masę majonezowo- serkową. Na samym wierzchu, zetrzeć ser na drobnych oczkach "na świeżo". Dzięki temu będzie puszysty. Jeśli zetrzecie ser wcześniej i nałożycie go łyżką, bądź dłonią na sałatkę, powgniata się i nie będzie miał konsystencji puchu.

Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki