TRYB JASNY/CIEMNY

Pomidorowa z mlekiem kokosowym i kostką z kaszy kukurydzianej



 Zupa pomidorowa to mój zdecydowany faworyt. A taka ze świeżych, polnych, przetartych pomidorów to już w ogóle nie ma sobie równych.. No chyba, że dodamy do niej mleko kokosowe. Taki zestaw bije wszystkie inne na głowę!
Pomidorówka z mlekiem kokosowym i kaszą kukurydzianą. Bajka. Ideał. Kremowa, aromatyczna, pełna smaku. Dużo lżejsza niż z dodatkiem tradycyjnej śmietany. Cudowna.
Nie wiem, czy jedliście kiedyś zupę z kostką z kaszy kukurydzianej, ale naprawdę warto. To  super sposób na zastąpienie makaronu czy ryżu. Z jednej strony kasza zsiada się bardzo szybko i jest idealna do pokrojenia, z drugiej zaś nie twardnieje. Po zastygnięciu jest nadal kremowa w środku. 

Wyobraźcie sobie na chwilę ten smak. Dojrzałe w słońcu pomidory. Leciutko kwaskowe, cudownie słodkie.. po chwili posmak kremowego kokosa i.. aksamitna kostka z kaszy kukurydzianej.. Czyż to nie jest bajka? Jak dla mnie to coś o wiele lepszego! 

Oczywiście, zamiast samodzielnie gotować rosół możecie użyć kostki lub bulionetki, ale moim zdaniem własny rosół jest wart zachodu. Smakuje zupełnie inaczej i przede wszystkim jest pozbawiony chemii, kosmicznej ilości soli i konserwantów. 

Polecam Wam bardzo tą zupę, jest doskonała! Nie da się zjeść tylko jednego talerza!


Pomidorowa z mlekiem kokosowym i kostką z kaszy kukurydzianej:

- 4 udka z kurczaka
- 1 por
- 2 marchewki
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- liście selera
- 2,5 kg pomidorów polnych
- 1 puszka mleka kokosowego
- pęczek koperku
- 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
- sól
- pieprz

Pół szklanki kaszki kukurydzianej zalać szklanką wody ze szczyptą soli i gotować na niewielkim ogniu do całkowitego wyparowania płynu. Kiedy tak się stanie, kaszę wylać na płaski talerz i pozostawić do zastygnięcia.
Udka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Wody ma być tylko tyle by mięso zostało przykryte. Gotować kilka minut. W tym czasie obrać i umyć warzywa. Warzywa dodać do mięsa i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, po czym szybko przelać zimną wodą. Zdjąć z nich skórę i pokroić na kawałki. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, wyjąć je z rosołu. Następnie do garnka dodać pomidory i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dodać mleko kokosowe, dobrze rozmieszać. Koperek bardzo drobno posiekać. Kiedy mleko będzie dokładnie rozmieszane dodać sól i pieprz do smaku. Następnie dokładnie zmiksować. Do zmiksowanej zupy dodać posiekany koperek. 
Przed podaniem, kaszę kukurydzianą pokroić w kostkę. Na talerzu układać kaszę i zalewać gorącą zupą.

Smacznego!


Wegetariański obiad V

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki