TRYB JASNY/CIEMNY

Bezglutenowe placuszki dyniowo kokosowe bez cukru, tłuszczu i mąki

Brzydkie a jakie pyszne. Tak powinny się nazywać. Te niepozorne, nieforemne placuszki to istne niebo w gębie. A co więcej, to prawdziwe zdrowie na talerzu. Bez cukru, tłuszczu i mąki. Uwierzycie w coś takiego? Delikatne, lekko słodkie, pachnące kokosem i dynią. Moje ukochane!
Wybaczcie, jeśli ich wygląd nie zachęca. Przyznam się bez bicia.. przegapiłam słońce. Zanim się spostrzegłam na zewnątrz zrobiło się szaro i ponuro i musiała mi wystarczyć moja nieśmiertelna, pokojowa lampa. Ale to nic. Zdjęcia to nie wszystko. Liczy się to co na talerzu. A na talerzu moi Mili wspaniałości.
Jeśli przejadła się Wam dynia, albo z natury nie jesteście jej wielkimi zwolennikami to doskonały sposób na jej sprytne przemycenie. Możecie pomyśleć: -  a po co mam przemycać skoro nie lubię? No cóż.. długo bym mogła tłumaczyć.. może powiem tak.. Dynia jest zdrowa! Jest bardzo zdrowa. Zawiera niezwykle dużo beta karotenu, wapnia, potasu, fosforu i magnezu. Do tego jest niskokaloryczna! Czy może być lepszy zestaw? dla mnie nie. Szczególnie teraz, kiedy chłody i szarówki za oknem zmuszają wręcz do pałaszowania niezdrowych, słodkich rzeczy.. Po co opychać się świństwami skoro macie dynię? Ona rozwiąże Wasze wszystkie problemy i dylematy.

Tyle mam do powiedzenia na ten temat.
Do roboty! Róbcie puree z dyni i smażcie placuszki. Jestem pewna, że ich smak Was oczaruje..

P.S. Jakby ktoś szukał, podaję przepis na puree z dyni:


 

Bezglutenowe placuszki dyniowo - kokosowe bez cukru, tłuszczu i mąki:

- 200 gramów puree z dyni
- 150 gramów wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- olej kokosowy
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki jagód goji

Wiórki kokosowe przełożyć do blendera i zmiksować przez kilka minut, aż stracą strukturę i się mocno rozdrobnią. Następnie dodać jajka, puree z dyni, proszek do pieczenia i miód. Zmiksować do połączenia składników. Dodać żurawinę i jagody goji i wymieszać łyżką.
Łyżkę oleju kokosowego rozgrzać na patelni. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko rozpłaszczając łyżką, smażyć na niewielkim ogniu na złoto z obu stron. Usmażone placuszki układać na ręczniku kuchennym, aby odciągnął tłuszcz. Jeść na ciepło lub zimno.

Smacznego!


Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015Jesienne słodkości!Jesień pełna warzyw

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki