TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa soczewicowa z grzybami



 Październik mogę spokojnie nazwać miesiącem pracy, braku czasu i... przeziębień.. Z nimi to już naprawdę jakiś koszmar. Paskudne katarowo anginowe infekcje przechodzą po naszym domu, testując naszą cierpliwość.. No cóż .. moja się już powoli kończy. Postanowiłam więc wyciągnąć moją najmocniejszą kartę - rozgrzewającą zupę soczewicową z grzybami!
Szach Mat! I tyle w temacie. Jeśli moja dzisiejsza magia nie zadziała, to już nic innego sobie z grypą nie poradzi. Zupa soczewicowa jest dobra na wszystko, ale działa cuda szczególnie na niepogodę i słabości. Jest w niej coś takiego, co rozbudza wszelkie wibrujące elementy naszej duszy, nadając im frywolnego tempa. 
Aż chce się żyć. Chce się uśmiechać. Nie ważne czy z katarem, z załzawionymi oczami. Życie jest piękne.

Jeśli nie jecie zbyt często gęstej, soczewicowej zupy, powiem Wam w skrócie jak to jest. Zupa jest dość ostra, ale nie za bardzo. Soczewica w połączeniu z mocno rozgotowanymi warzywami zamienia się w ustach w czysty aksamit. Z każdą sekundą czujecie coraz więcej. Kubki smakowe wariują. Zmysły się wyostrzają. Czary działają! I nagle, kiedy wydaje się Wam, że nic więcej się nie stanie.. trafiacie na grzankę! chrupiąca, maślana grzanka.. niebo!

Przepraszam, ale kończę.. idę sobie nalać zupy!



Zupa soczewicowa z grzybami:

- 2,5 litra wywaru ( drobiowy + grzybowy)
- 250 gramów czerwonej soczewicy
- 1 duży por
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 garści suszonych kapeluszy grzybów
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżeczki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki grzybowego sosu sojowego
- 3 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki masła

Buliony połączyć i ugotować w nich soczewicę z dodatkiem grzybów. Por przekroić wzdłuż i dokładnie umyć. Następnie pokroić w grube plastry. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki. Warzywa dodać do wywaru i soczewicy. Dodać przyprawy i sos sojowy. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości, aż warzywa będą prawie rozpadające. W razie potrzeby dosolić. Chleb pokroić w niewielką kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Zupę podawać posypaną grzankami.

Smacznego!




Drugie życie pieczywaGrzyby i warzywa jesienne. 2015Grzyby i warzywa jesienne. 2015Jesień pełna warzywJesienne zupy

Komentarze

  1. Witam,dziękuję za udział w akcji Jesienne Zupy, niestety nie widzę banerka. Proszę o wiadomość kiedy zostanie dodany.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie ostatnio jak zupa, to z dodatkiem soczewicy :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki